• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 31.03.2020
  • 1240 zobrazení

V bytě s dětmi? Příležitost, kterou můžete dokonale využít

Ať už žijete v nájmu, vlastníte byt v novostavbě nebo dům, spousta rodin teď řeší to samé: jak dohromady zvládnout práci na home office a péči o děti, které nemohou být ve škole.

Máme recept – zkuste si zvelebit vlastní bydlení a zaveďte pozitivní rituály! Situace, jež na první pohled vypadá jako komplikace, se tak může proměnit na báječnou příležitost, jak bydlet lépe a zároveň utužit rodinné vztahy.

Setřete prach, vytřiďte staré věci

Úkoly, které tolik nespěchají, máme tendenci odkládat a odkládat a odkládat… Teď je ten pravý čas utřít prach nejen na viditelných místech, ale také na dekoracích a na vysokých skříních, vyhodit dávno prošlé kompoty, roztřídit kabely či protřídit šatník. I v malém bytě je spousta práce, zapojit se může celá rodina. Děti jsou skvělí pomocníci. Můžete jim rovněž uložit, ať přeberou vlastní hračky. Rozházené plyšáky i stavebnice si uloží do skříně a u toho mohou popřemýšlet, zda už na nějakou panenku nejsou příliš velké a nebude tak lepší ji darovat například mladší sestřenici.

HO_kids_2.jpg

Zaveďte řád a rituály

Dříve bylo vše jasně dané: vstát, vyčistit si zuby, dát si dobrou snídani a pak už pospíchat do školy, školky či do práce. To, že děti už nemusí v osm hodin ráno sedět v lavici, ale neznamená chaos a rozvrat. Stanovte svým potomkům řád. Stále by si měli hezky ustlat, a pokud jsou školou povinné, splnit všechny úkoly, které jim dali učitelé. Čas na hry a další zábavu by měl nastat až odpoledne, stejně jako kdyby se děti vracely ze školy.

Vylepšete své bydlení

Během času, který trávíte s dětmi doma, můžete vybočit z běžného shonu a uvažovat o věcech trošku jinak. Společně s rodinou si popovídejte o tom, jak vaše bydlení vylepšit. Zda si nepořídit nový spotřebič či kus nábytku. Třeba zjistíte, že se vaše ratolesti cítí už moc staré na dětské dekorace v pokoji. Můžete spolu vymyslet jiné nebo děti nechat projevit jejich kreativitu. S mladšími potomky můžete různé doplňky sami vyrábět – koneckonců, blíží se Velikonoce, kdy je ideální zkrášlit bydlení vyfoukanými vajíčky a naklíčeným obilím. S barvami bude každý byt vypadat veseleji.

HO_kids_4.jpg

 Dejte dětem povinnosti

I malé děti se chtějí cítit důležité a mít svůj podíl na tom, že rodina všechno zvládne. Jednou budou mít o čem vyprávět. Dejte jim tedy jejich vlastní úkol a roli. Čas, který teď trávíte v jejich těsné blízkosti, využijte k tomu, aby si osvojily nové dovednosti. Malí i velcí školáci tak mohou být zodpovědní třeba za každodenní nachystání stolování či mytí nádobí. Středoškoláci vám pomohou třeba přípravou oběda či večeře, zatímco se učíte s jejich mladšími sourozenci. Na začátku budete sice muset investovat energii do úvodních lekcí, pak vám ale šikovnost dětí uvolní ruce.

 Učte se s dětmi, ale také od nich

Dělejte s potomky úkoly a nedopusťte, aby opomíjeli své školní povinnosti. Zároveň se ale můžete něco přiučit vy sami – třeba zacházení s tabletem a dalšími výdobytky techniky. Děti také umí skvěle používat internet, různé chytré aplikace či programy na komunikaci. To vše vám může pomoci i ve vaší práci.

HO_kids_3.jpg

Nezapomínejte na pohyb

I menší pokoj zvládnete proměnit na tělocvičnu. Udržte se v pohybu – více než kdy jindy platí, že ve zdravém těle sídlí zdravý duch. Můžete si vyhradit hodinu denně a s celou rodinou cvičit. Na internetu najdete celou řadu různých návodů a nápadů na jednoduché cviky, které vás zabaví a zvednou kondici. Sport vám dokonale zlepší náladu a do plného provozu běžných dní se vrátíte plni optimismu.