• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 05.04.2020
  • 367 zobrazení

Velikonoce jsou za dveřmi, využijte čas strávený doma a užijte si přípravy

Současná situace mnohé z nás přinutila výrazně zpomalit. A má to minimálně jednu výhodu – můžete v klidu připravit svůj domov na Velikonoce, i když je letos budeme slavit v omezené podobě.

Ať už bydlíte v nájmu, nebo máte svůj vlastní byt, každé bydlení prokoukne, zapojíte-li fantazii a vyšperkujete ho vkusnými sezónními doplňky. Máme pro vás velikonoční inspiraci pro moderní bydlení! Vůbec nejlepší je, že naše tipy zaměstnají i děti.

Vajíčka? Pro Velikonoce zcela zásadní

Využijte čas k tomu, abyste si s předstihem připravili vajíčka, která jsou geniální dekorací. Stačí je opatrně vyfouknout a než se z bílků a žloutků upeče beránek, vy můžete s dětmi čile zdobit. Některá vajíčka navlečte na dlouhé pestrobarevné stuhy a pověste je na okna, nebo na stromek na zahrádce. Další třeba pomalujte, nebo na ně nalepte křidélka vystřižená z látky či papíru a vytvořte tak originální ptáčky.

Vajíčka podruhé, tentokrát v barvách

Měli jste to štěstí, že jste sehnali vajíčka s bílou skořápkou? Výborně, můžete experimentovat s barvami, nejlépe s přírodními. Vyzkoušejte, které ingredience vykouzlí neodolatelné odstíny: zajímavé výsledky má červená řepa, špenát, kurkuma, paprika, káva, domodra zase barví červené zelí. Předtím, než vložíte vajíčka do nálevu, nezapomeňte na odmaštění. S béžovou skořápkou si můžete vyhrát úplně stejně, efekt však bude o něco menší. Ideální je naopak využít odvary z cibule, fáče a listy, které snadno utrhnete třeba po cestě z nákupu. Stačí na vajíčko přitisknout lístky, v jedné vrstvě obalit fáčem a nechat vařit ve vodě s cibulovými slupkami. Výsledek vás určitě potěší.

velikonoce_02.jpg

Jak na pomlázku, trochu jinak

Možná se letos nepodaří nalámat vrbové proutky, z nichž se plete klasická pomlázka. Bez ní to ale na Velikonoce nejde! Musíte na to jít s vtipem a fantazií. Dobře poslouží dřevěná vařečka, na kterou navážete několik pentlí. Pomohou i obyčejné stužky určené na balení dárků. Nezapomeňte, že symbolické vyplacení pomlázkou má předat životní sílu a posílit zdraví. Kdy jindy je to potřeba víc než právě letos?

velikonoce_03.jpg

Interiér osvěží zeleň

Velikonoce jsou oslavou návratu jara a s ním spojeného života a rozpuku. K tomu patří i zeleň. Nakličte si obilí, stačí například zbylé zrní, které přes zimu nesezobali na krmítku vrabci. Do Velikonoc by mělo stačit vyrůst a vytvořit veselou zelenou kštici, která celý interiér oživí. A když už jste se mořili s vajíčky, nezapomeňte je do krásně zeleného obilí vložit, třeba napíchnutá na špejli. Vaše bydlení bude rázem krásnější. V dubnu již také běžně seženete pestrobarevné květy, a to i během běžného nákupu v supermarketu. Zvedněte si tak náladu tulipány, krokusy, hyacinty anebo primulkami.

Ať už máte rádi bohatou velikonoční výzdobu, nebo vám více sedí umírněnější styl, to je koneckonců letos trošku na druhé koleji. Hlavní je, abyste si svátky vychutnali ve zdraví a se svou nejbližší rodinou, se kterou můžete být v kontaktu. A nezapomeňte na své další blízké – prarodiče, příbuzné, přátele, se nimiž se naštěstí můžete spojit díky moderním technologiím. Videorozhovor či aspoň telefonát jim určitě udělá radost!