• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 01.09.2021
  • 573 zobrazení

Obývací stěna, která jde s dobou

Obývací pokoj, v moderních interiérech obvykle propojený s kuchyňským koutem, představuje srdce každé domácnosti – prostor, kde spolu rodina tráví většinu času, místo, kam zveme přátele. Je tedy důležité, abychom se v něm cítili dobře a komfortně. K tomu lze přispět i správně zvolenou obývací stěnou, která potěší oko, ale zároveň bude praktická a nadčasová. Ve čtyřech krocích vám poradíme, jak pomocí obývací sestavy vytvořit interiér, jenž vás neomrzí.

Obývací stěna nesmí pokoj zadusit

Časy enormních, celistvých obývacích stěn táhnoucích se od jedné zdi ke druhé už dávno odezněly. To ale neznamená, že velké sestavy zmizely úplně. Stále se v našich obývácích objevují, ovšem v mnohem modernější podobě. To potvrzuje designérka YIT Stavo Lenka Hlaváčková Schubertová: „Při návrhu interiéru obývacích pokojů vidím samozřejmě i v rámci současného designu možnost kombinace plné a prosklené stěny k umístění dekorací tak, aby výsledný dojem působil stylově a svěže. Vždy je však nutno k takovémuto řešení přistupovat uvážlivě a prostor nezahltit.“

Trendem, který dominuje už několik let, je totiž vzdušnost. „Obecně platí snažit se maximálně využít jednu zeď, zatímco protilehlou stranu nechat opticky co nejvolnější. To znamená nezastavět vše, ale usilovat o co nejefektivnější využití vždy jedné stěny,“ radí Lenka Hlaváčková Schubertová. Elegantního řešení se dá docílit i v menších nových bytech v Praze, například zavěšením obývací sestavy na zeď. To vám mimo jiné poskytne velkou míru variability v rozmisťování věcí a komfort při vytírání a luxování.

Pokud nezařizujete vyloženě atypický pokoj, vsaďte na jistotu a do centra sestavy umístěte televizi, po jejích stranách pak přidejte vertikální a horizontální úložný prostor dle potřeb.

sidekix-media-0sDzRgrN_pI-unsplash.jpg

Postarejte se o dostatek úložných prostor

Moderní stěny se nesou v duchu minimalismu a jednoduchosti. Při listování katalogem obývacích sestav je někdy až s podivem, jak se dá v takových místnostech pohodlně bydlet. Ačkoliv dostupná inspirace pro moderní bydlení diktuje minimalizovat počet skříněk, nenechte se tím plně strhnout. Raději se realisticky zamyslete, kolik úložného prostoru vy sami potřebujete. Běžná rodina má většinou mnohem větší nároky, než obvykle zohledňují návrhy interiérových designérů. A jistě je daleko lepší mít všechny věci úhledně uklizeny, než je kupit venku či vtěsnat do poliček způsobem, že nebudete schopni nic najít.

Zaměřte se na funkčnost

Při koupi nábytku myslete rovněž na praktické věci, jako je utírání prachu a vysávání. I sebekrásnější designová stěna omrzí, pokud v průběhu let ztrpčuje život. Stěnu tedy sestavte tak, abyste jen párkrát přejeli navlhčeným hadříkem a do všech zákoutí se dostali vysavačem nebo mopem. Jestli chcete úklid co možná nejvíce zjednodušit, omezte otevřené skříně a množství dekorací. „Nábytek vybírejte spíše uzavřený, tedy s minimem otevřených stěn, které lákají k jejich naplnění různými dekorativními předměty. To pak ve svém důsledku znamená také to, že prostor se zdá zahuštěný až přeplácaný a tím i stísněný,“ doporučuje Lenka Hlaváčková Schubertová. Raději vsaďte na několik výrazných prvků, s nimiž půjde během úklidu snadno manipulovat. Díky tomu budete mít za pár minut hotovo a nebudete se muset stresovat nad nepořádkem.

Zamyslete se nad barvami

Při výběru obývací sestavy zohledněte požadovaný styl místnosti i barvu zdí a podlahy. Pokud chcete pokoj opticky prosvětlit a zjemnit, sáhněte po obývací stěně ve světlém dubu či bílé. „Zde platí zásada, že převážná většina stěn by měla být světlá. Tmavší barvy by pak měly být použity spíše jako doplňkové ke zdůraznění určitých dekorativních prvků v interiéru. Totéž se vztahuje na podlahové krytiny a nábytek. Obecně lze totiž říct, že čím světlejší, tím vizuálně prostornější,“ vysvětluje designérka YIT.

01.jpg

Pro moderní bydlení ve skandinávském stylu jsou typické právě světlejší odstíny a přírodní materiály. Tento koncept ve vzorovém bytě etapy Vantaa, deváté z deseti etap developerského projektu Suomi Hloubětín od YIT, aplikovala také Lenka Hlaváčková Schubertová. Návrh postavila na dvou základních barvách – bílé a přírodní hnědé. S touto kombinací nešlápnete vedle!

Celý interiér poté doplňte o textilie a dekorace. Pokud si nejste jisti a chcete se vyhnout chaosu, držte se pravidla, že by se v místnosti neměly objevit více než tři k sobě ladící barvy. Letošnímu roku například vévodí kombinace žluté a šedé.