• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 13.07.2021
  • 1006 zobrazení

Současné trendy v bydlení – nehynoucí sever i moderní boudoir

Nevíte, podle čeho vybírat při zařizování nového bytu v Praze? Ztrácíte se v široké škále stylů interiérů? V článku vám představíme několik z nich: nehynoucí skandinávské bydlení, moderní boudoir v růžových a červených odstínech, etno styl s cestovatelskými motivy a bydlení v duchu venkova. Základní rada ale zní – rozhodujte se podle toho, co je vašemu srdci milé. Ve svém moderním bydlení byste se měli především cítit dobře a spokojeně!

  1. Styl skandinávský: ten nevyjde z módy

Minimalismus, pohodlí, praktičnost a přírodní materiály. Skandinávský styl bydlení získává stále více na popularitě právě díky propojení svěží estetiky s důrazem na komfort – ke koupi bytu přistupujeme hlavně proto, abychom měli vlastní střechu nad hlavou a s tím spjaté zázemí.

yit_suomi_hloubetin_004.jpg

V severských interiérech dominuje dřevo a další přírodní materiály. Nábytek se pyšní čistými a rovnými liniemi, textilie jsou rovněž z přírodních materiálů jako len, bavlna, vlna či kůže. Lustry, stojací lampy a lampičky často mívají svá stínítka vyrobeny z kovu, skla nebo papíru, výjimkou však nejsou ani obnažené žárovky s nádechem industriálního stylu bydlení. Barvy bývají střízlivé (zejména bílá, šedá, černá a hnědá), ozvláštněné snadno obměnitelnými dekoracemi třeba v podobě polštářků, přehozů, koberečků či plastik v pestřejších tónech. Přesně tak si můžete zařídit svůj nový byt v Praze po vzoru Seveřanů.

Inspiraci na bydlení hledejte i u vzorových bytů YIT ve finském stylu, kde hraje prim severská architektura, čisté linie, elegance a přírodní materiály a prvky.

  1. Styl glamour: moderní boudoir vrůžové a rudé

Pokud vám doma vštěpovali, že růžová se k červené nehodí, můžete toto moudro rychle zapomenout. Letošní glamour fenomén se stal důkazem, že k sobě tyto ženské a energické barvy pasují dokonale. Současný trend si ovšem mohou oblíbit i muži, kteří se nebojí dynamických interiérů.

jean-philippe-delberghe-dLmlYKuoJBc-unsplash.jpg

Klidně mezi sebou kombinujte různé odstíny těchto barev – od něžné růžové připomínající cukrovou vatu až po temně rudou. To vše dolaďte okázalými doplňky v tónech zlata či mědi a moderní boudouir je na světě. Bydlení ve stylu glamour by mělo především okouzlovat – extravagancí i elegancí.

  1. Styl etno: cestovatelské trofeje a vzpomínky dejte na odiv

Nové tisíciletí dalo cestování zcela nový rozměr, doprava do vzdálenějších lokalit se stala dostupnější a ubytování seženete téměř na každém kroku. Není tedy divu, že lidé se zájmem o objevování nových destinací vyráží do světa mnohem častěji a dál, než tomu bylo dřív. Cestování představuje dokonce pro mnohé životní styl, a proto se v podobě nejrůznějších artefaktů vkrádá i do našich příbytků.

elena-kloppenburg-lPPuOyk4gRc-unsplash.jpg

Pokud jste vášnivý cestovatel, nezdráhejte se vyzdobit byt svými fotografiemi a suvenýry z cest. Čím více kultur bude zastoupeno, tím lépe – ale hlavně s citem a vkusně! Interiér posléze můžete doplnit velkou fototapetou s mapou světa (třeba s vyznačením svým uskutečněných i plánovaných dobrodružství), soškami inspirovanými exotickými kraji či pestrobarevnými vyšívanými polštářky v etno stylu. U nábytku vsaďte na přírodní materiály, například stolek z masivu a pohovka z hnědé kůže skvěle podtrhnou vaše oblíbené cestovatelské vzpomínky.

michael-shannon--hBHRVI2WXI-unsplash.jpg

  1. Styl venkovský: romantika po vzoru našich babiček

Návrat k tradicím a přírodě v sobě zahrnuje venkovský styl bydlení. Dominantu zde představují „poctivé“ materiály a vzory. Jednoznačně vévodí dřevo, ideálně z masivu, z něhož je vyroben nábytek i podlahové krytiny. Krásně jej doplní kámen, například v podobě obložení stěn, perličkou se může stát krb. S jednoduchostí a čistotou souvisí také výběr barev – měly by dokonale kopírovat přírodu, tedy zapojte hnědou, šedou, bílou, ale i zelenou nebo modrou. U těch se ovšem vyhněte křiklavým odstínům.

YIT 2017-04-10 0016.jpg

Co se týče doplňků, kromě jednobarevných vedou ty s motivy zvířat, květin, pruhů a kostek. Promítněte je na polštáře, deky, přehozy, utěrky, ubrusy, ale také na povlečení nebo obrazy. Velice originálně působí keramické nádobí, na jídelní stůl můžete třeba umístit jako dekoraci tradiční pečicí formu. Dále nakupte proutěné koše, například na ovoce či oblečení, a v kuchyni si zavěste svazky česneku nebo levandule. Finální podobu interiéru pak vyšperkujte spoustou živých květin.

YIT 2017-04-10 0012.jpg