• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • Financování
  • 04.09.2022
  • 547 zobrazení

Co je to fotovoltaika a proč zažívá boom

V posledních letech se ve světě čím dál více debatuje o dopadu výroby elektřiny na naši planetu. V kombinaci se zvyšující se cenou energií tak v České republice roste zájem o energetickou soběstačnost a udržitelnost. Podle Solární asociace v ČR domácnosti už loni trhaly rekordy v pořízení takzvaných fotovoltaických elektráren a tento trend pokračuje i letos. Jen za první pololetí roku 2022 tak bylo instalováno více zařízení než za celý loňský rok. A pozadu nejsou ani developerské společnosti. Ve YIT tak v rámci plnění environmentálních cílů dle korporátní strategie implementujeme tzv. FVE elektrárny také v rámci výstavby nových bytů v Praze.

Fotovoltaické, resp. FVE elektrárny, spadají do kategorie obnovitelných zdrojů energie. Využívají nevyčerpatelný zdroj, sluneční záření, a při výrobě neprodukují žádné emise. Díky těmto vlastnostem se v současné době boje proti změně klimatu těší velké oblibě.

Nejčastěji se problematikou fotovoltaických elektráren zabývají majitelé rodinných domů, kteří si panely mohou dle libosti nechat nainstalovat na střechu vlastního domu. Stále více se dotýká ale také developerů, kteří v rámci tzv. zelené výstavby hledají způsob, jak chránit přírodu, ale zároveň přinést také komfortnější bydlení pro své obyvatele. „Šetrnost k životnímu prostředí je jedním z klíčových prvků filozofie YIT, máme proto vytyčeno několik environmentálních cílů. Dbáme na to, aby naše projekty byly maximálně environmentálně šetrné v průběhu celé výstavby i po celou dobu provozu budov. A to samozřejmě zahrnuje také energetickou soběstačnost,“ vysvětluje obchodní ředitelka YIT Dana Bartoňová a dodává: „Na využívání obnovitelných zdrojů a energeticky úsporné technologie tak pamatujeme již během navrhování projektů. Této problematice se intenzivně a dlouhodobě věnujeme v rámci naší strategie ESG (Environment, Social a Corporate Governance) a například právě fotovoltaiku postupně začleňujeme do našich projektů.“

C.jpg

Jak to celé funguje?

Jak již název napovídá, FVE elektrárny vyrábějí elektřinu ze slunečního záření za pomoci fotoelektrického jevu. To znamená, že při dopadu fotonů z paprsků slunce na polovodičový povrch panelů, nejčastěji z křemíku, vzniká stejnosměrný elektrický proud. K tomu, abychom ho mohli v domácnosti využít, potřebujme ale i střídač, tedy zařízení, které mění stejnosměrný proud na střídavý a také zajistí, aby elektřina v domácnosti doputovala na ta správná místa.

Jaké množství elektřiny panely vyrobí, závisí na mnoha faktorech – např. materiálu, technologickém řešení, poloze, počasí, orientaci, sklonu apod. V ideálních případech ale dokáže systém pokrýt více než 90 % současné spotřeby elektrické energie daného objektu.

Dnes je již běžná kombinace takzvaného on-grid a off-grid řešení, což znamená, že domy s vlastní FVE elektrárnou mohou tuto energii vyrábět, skladovat v bateriích a využívat například při výpadku centrální sítě. Zároveň v době, kdy spotřeba převýší výrobu, mohou majitelé využívat elektřinu ze sítě. Nejvíce toho panely vyrobí v době, kdy na ně svítí sluneční světlo přímo a v co nejkolmějším úhlu. Ten v našich končinách činí zhruba 35˚-45˚. Fotoelektrický jev ale funguje při jakékoli míře světla, tedy vyrábí energii i při oblačném počasí, jen je jí podstatně méně.

E.jpg

K nejčastěji zmiňovaným nevýhodám tedy patří nižší výkonnost v zimě a v obdobích, která nejsou zcela prosluněná, a dále vyšší náklady na pořízení. S těmi ale občanům mohou pomoct dotace, například z programu Nová zelená úsporám, který prošel vítanými změnami a dokáže majitelům novostaveb nejen v Praze přispět značnou sumou do rozpočtu.

D.jpg

Kdybyste si nechtěli pořizovat rodinný dům s vlastním zdrojem čisté, obnovitelné energie, můžete si tento luxus dopřát i v rámci moderního bydlení v Praze. Například součástí našeho developerského projektu VESI Hostivař se stane vlastní FVE elektrárna. Díky instalaci fotovoltaických panelů na střeše objektu E s ideální orientací a sklonem získá komplex elektrickou energii, která se využije na osvětlení společných prostor i na ventilaci. Pomocí FVE docílíme výroby zhruba 8MWh za rok a také ročně snížíme emise CO2 přibližně o 7 tun. Pokud nyní hledáte inspiraci na bydlení v duchu udržitelnosti, můžete ještě vybírat z více než poloviny jednotek!

B.jpg