• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 04.04.2022
  • 325 zobrazení

Jak oživit koupelnu? Zkuste černou barvu!

Koupelny často patří k opomíjeným místnostem domácnosti. Přitom se jedná o naše království relaxace, které si rovněž zaslouží péči. Chtěli byste tedy načerpat inspiraci na zvelebení vašeho bydlení? Nebo jste si právě pořídili nový byt v Praze a přemýšlíte, jak jej dotáhnout k dokonalosti? Trendy jednoznačně velí černou! A vy máte mnoho možností, jak si ji vyzkoušet na vlastní koupelně. Uvidíte sami, že jí dodá moderní šmrnc.

Černé barvy se rozhodně nemusíte bát. Pokud si ji pozvete do vaší koupelny, bude působit elegantně, nadčasově a přitom minimalisticky. Navíc skvěle zapadne jak do industriálního stylu bydlení, tak do toho skandinávského. Stačí se jen držet pár základních rad:

  • Rozhodně platí, že byste neměli do koupelny zakomponovat pouze jeden prvek v této barvě – působilo by to příliš brutálně. Sáhněte tedy vždy po více kouscích, stačí i drobné doplňky.
  • Zároveň je vhodné černou doplnit i o další barvy – kombinací s bílou nikdy nic nezkazíte. Pokud pak toužíte po koupelně jako z pětihvězdičkového hotelu, zvolte zlatou. Doplňky ze dřeva pak vytvoříte hřejivou atmosféru a jeho teplé tóny si s černou velmi dobře rozumí.
  • Abyste se v interiéru s akcenty černé cítili útulně, vneste sílu přírody. Tuto funkci krásně zastane zeleň, která rozhodně patří i do koupelny. Vybírejte ale pokojovky, kterým nevadí vlhkost a nedostatek světla typický pro většinu koupelen. Ideálně se hodí monsteru, břečťan či sleziník.

Vezměte to od podlahy

Pokud se chystáte na kompletní renovaci koupelny, nebojte se zvolit černou jako jednu z hlavních barev. Černé dlaždičky můžete použít nejen na podlahu, ale navázat jimi i na zeď a vytvořit tak iluzi nekonečného prostoru. Pokud přitom zůstanete u tradiční bílé sanitární keramiky, vytvoříte esteticky příjemný kontrast. Navíc tím prostor opticky zvětšíte, což se hodí obzvlášť v novostavbách v Praze, kde koupelny nebývají největší. Pokud vám čistě černá připadá fádní, sáhněte po vzoru připomínajícím mramor – ten působí velmi sofistikovaně!

02.jpg

Černá dodá nádech exkluzivity

Doby, kdy sanitární keramika byla dostupná jen v bílé barvě, jsou dávno pryč. Ta černá dodá vaší koupelně punc luxusu. To samé platí pro vodovodní baterie, které se vždy leskly ve stříbrné barvě. Dnes snadno seženete i moderní černé varianty, které dodají vaší koupelně styl bez nutnosti namáhavé kompletní rekonstrukce. Pro ten správný efekt určitě vyměňte nejen baterii k umyvadlu, ale i tu k vaně stejně tak jako hlavici. A nezapomeňte ještě sladit zátku ve vaně!

Nejste si jistí? Začněte postupně

Jestliže nemáte v plánu dělat ve své koupelně velké změny, ale přesto byste se chtěli svést na vlně moderního bydlení, vsaďte na černé doplňky. Nejjednodušší variantou je vyměnit textilní prvky – pověste si v koupelně černé ručníky a na podlahu položte černou předložku. Obdobně můžete nakoupit například kelímek na kartáčky, dávkovač mýdla, háčky na ručníky či nejrůznější úložné boxy a dózy. Tyto drobnosti vám alespoň ukážou, jestli vám černá barva v koupelně vyhovuje, či nikoliv.