Zpět
  • Design & inspirace
  • 07.07.2019
  • 1849 zobrazení

Nano nátěry představují budoucnost zdravého bydlení

V dnešní době trávíme až 90 % svého času uvnitř budov a měli bychom si proto uvědomit, že vhodný výběr materiálů má dopad jak na naši pohodu, tak na zdraví. Především ve svých domovech správnou volbou můžeme významně ovlivnit kvalitu života nás i našich blízkých.

Žijte doma zdravěji díky nano nátěru

Lepší bydlení ve zdravějším prostředí nám snadno zajistí tzv. nano nátěry, které pracují podobně jako čističky vzduchu a stačí jimi natřít strop či stěny. Nabízejí nepřebernou škálu benefitů pro lidské zdraví. Mají silný antimikrobiální efekt, ničí tedy viry, bakterie i alergeny, a snižují tak riziko onemocnění astmatem a přenosu infekčních chorob. Obdobně likvidují i plísňové spory, exkrementy roztočů a dokonce toxické látky, které se mohou uvolňovat z nábytku, plastu nebo čisticích prostředků. V místnosti nátěru skvěle pročistí vzduch a eliminují zápachy. V kuchyni dokážou zabraňovat usazování mastnoty a odstraňovat výpary z vaření. Podobně působí i na cigaretový kouř či pachy živočišného původu, například od domácích mazlíčků.

Aktivovaný natřený povrch je navíc odolný proti usazování nečistot a má silnou samočistící funkci, díky níž zachycuje a likviduje i mikroskopické částice špíny rozptýlené ve vzduchu. Ošetřené plochy proto zůstávají dlouho čisté, nenanáší se na ně prach a nevytváří se plísně, řasy nebo pavučiny.

Aplikace se bát nemusíte

Nano nátěry lze použít ve všech nemovitostech, hodí se do domácností stejně jako do kanceláří, nemocnic, školek či restaurací. Co se týče aplikace, vhodné jsou všechny porézní povrchy, které se denně neotírají či neomývají - tedy zdi, kamenné obklady, cihly, imitace kamene či cihel, dřevo, plast atd. Nátěr se v bytech aplikuje zejména na strop a na stěny. Pro vytvoření tzv. ekologické bezhlučné čističky vzduchu stačí natřít strop a rantlík pod ním a v případě potřeby dosvítit potřebným zdrojem světla. Vybrat lze jak klasickou bílou barvu, tak různé odstíny v pastelových barvách. Záruka funkčnosti je stanovena na minimálně 10 let. Aby nátěr přestal fungovat, musel by se mechanicky odřít anebo přemalovat, jinak je jeho funkce prakticky neomezená.

YIT nově při koupi bytu v jakémkoliv ze svých developerských projektů nabízí zákazníkům možnost objednat si aplikaci tohoto funkčního nano nátěru FN® v rámci klientských změn.

Jak zázrak jménem nano nátěr vlastně funguje?

Funguje na základě fotokatalýzy, tedy čistě fyzikální vlastnosti, při níž jsou pomocí oxidace rozkládány organické částice. Pro svoji funkci nano nátěry potřebují pouze dostatek světla, a to konkrétně UVA záření ve vlnové délce 365 nanometrů. Venku je po celý rok i ve stínu dostatek světelné energie, takže v běžném světlém bytě postačí na čas plně otevřít okna, aby světlo mohlo působit na natřený strop či stěny. V tmavých místnostech či při zavřených oknech, třeba kvůli nepříznivým venkovním podmínkám (smog, pyly apod.), je potřeba natřené plochy dosvítit uměle pomocí UVA zářivek. Ideálně podle pravidla 1W elektrického příkonu zdroje na 1 m2 nasvícené plochy. Umělé dosvícení ocení např. alergici, protože vyšší intenzita UVA záření umožní povrchu natřenému nano nátěrem lépe rozkládat škodliviny a likvidovat mikroorganismy.

Oproti klasickým technologiím čištění, jako jsou třeba čističky vzduchu či rekuperační jednotky, nemají nano nátěry de facto žádné náklady na údržbu a provoz ani nároky na prostor. Nezabírají žádné místo navíc, jsou naprosto bezhlučné, není potřeba měnit filtry a neprodukují tak žádný odpad.

Tato technologie funkčních nátěrů FN® od přední české nanotechnologické firmy Advanced Materials-JTJ vznikla na základě výzkumu českých vědců a je patentována po celém světě. Účinnost FN® nano nátěrů a bezpečnostní hledisko byly pak potvrzeny několika odbornými nezávislými testováními, ve kterých obdržely řadu certifikátů a odpovídají tak požadavkům platné české i evropské legislativy. Jedná se o naprosto ekologickou, certifikovanou a zdravotně nezávadnou nátěrovou technologii bez použití chemických látek, příznivou pro lidi i domácí mazlíčky a ověřenou více než deseti lety praxe.