• Design & inspirace
  • 27.04.2017
  • Šárka Ouřadníková
  • 216 zobrazení

Nové srdce Helsinek

Nebo spíš bydlení budoucnosti. Bylo první, co mě napadlo při pohledu na tento unikátní projekt rozsáhlého městského urbanismu s názvem Tripla Helsinky. A protože i já jsem napůl městský člověk, což jste možná nevěděli (půlku svého života jsem strávila ve středočeské a východočeské metropoli :-)), právě tohle téma mě zaujalo. Pokud i vás zajímá, jak bude vypadat bydlení budoucnosti ve městě, konkrétně tedy ve finských Helsinkách, které bude zcela nové, ultramoderní, obrovské, a přitom vyroste na původních základech a navíc v souladu s přírodou, tak určitě čtěte dál.

Helsinky jsou jedním z nejrychleji se rozvíjejících měst v Evropě. Jejich nové centrum, kterým by se Tripla měla do roku 2022 stát, přinese do Helsinek spoustu nového. Více nových obyvatel, skvělou městskou hromadnou dopravu a vzájemnou harmonii řady funkcí: kanceláře, byty, obchody, služby, hotel a řadu možností zábavy a trávení volného času. Nově vznikající centrum se nachází v lokalitě Pasila a má se rovněž stát nejvýznamnějším dopravním uzlem ve Finsku. Vyrůstá totiž okolo starého vlakového nádraží, jež má projít velkou proměnou. Také původní areál železnice na sever od Triply bude využitý pro výstavbu nových rezidenčních bytových bloků pro více než 3000 obyvatel.

První dokončenou částí bude obchodní centrum Mall of Tripla, které zároveň bude největším obchodním centrem ve Finsku. Kromě velkého množství komerčních prostor v něm najdete třeba také Finskou hudební síň slávy. A vyjímečné bude také díky využití nových řešení pro recyklaci, úpravu vody nebo zpracování odpadu.

Na životní prostředí je ostatně kladen velký důraz v celém projektu, což je pozitivní zpráva, a jsem ráda, že se nová výstavba začíná čím dál více ubírat tímto směrem... Tripla tak bude projektem s téměř nulovou spotřebou energie. Její zelené střechy pokryjí 1/3 celkové plochy střech a stanou se jakýmsi střešním parkem. Důraz se klade také na výraznou úsporu vody, a to až 20 %. Odpad bude sbírán prostřednictvím centrálního systému. A systém centrálního vytápění a chlazení je už u podobných projektů samozřejmostí.

Projekt Tripla je realizován v úzké spolupráci s městem Helsinky a významným partnerem s bohatými zkušenostmi s podobnými projekty je samozřejmě - jak správně tušíte - společnost YIT, která už i v Čechách spustila první podobné projekty. Nová městská čtvrť s názvem Suomi Hloubětín právě vyrůstá v Praze 9 (na mém blogu jsem o ní psala TADY). A i do budoucna se zřejmě Praha může dočkat revitalizace dalších takzvaných brownfieldů, pod kterými si můžete představit rozsáhlé nevyužité plochy uvnitř města, jakými jsou stará nákladová nádraží nebo průmyslové areály ve Vysočanech, Bubnech, na Smíchově či na Žižkově.

Vizualizace Suomi Hloubětín, kterou v Praze 9 staví YIT. Pro tuto novou městskou čtvrť je právě helsinská Tripla velkou inspirací.



Takže tolik zase tak trochu jiného tématu. Ale věřím, že i pro vás zajímavého a s bydlením ve skandinávském stylu souvisejícího. 

Zatím se mějte hezky a příště zase doufám od nás pa!
Zdraví Šárka

Web blogerky