• Design & inspirace
  • 20.12.2016
  • 455 zobrazení

Saunování, nejlépe v pohodlí domova

Infrasauna jako součást bytu v projektu Piletti Vantaa (YIT). 

Díky zimě za okny utíkají mé myšlenky stále častěji k něčemu příjemně hřejivému, něčemu, kde bych si odpočinula a zrelaxovala se. Toužím po vlastní sauně, a jestli se jednou dočkáme vysněného domu, třeba si i splníme přání mít saunu. Momentálně bych byla vděčná i za vanu horké vody. Sprchový kout je sice velmi praktický - prvé řadě nám ušetřil místo v koupelně, poté vodu i čas :) - ale o nějakém relaxu nemůže být řeč. Můžete si říct, že sauna doma je rozmar, a že do sauny můžu docházet, ale já k tomu mám dobrý důvod. Stejně jako třeba po masáži, tak i po saunování se cítím hezky ospale a líně a to poslední, co se mi chce, je plahočit se domů. To jsou chvíle, kdy si přeji Arabelin prsten, abych jím jen otočila kolem prstu a přenesla se domů pod peřinu. Proto si přeji mít vlastní saunu, pro pocit naprostého odpočinku až do samého konce. 

Historie saunování v Čechách není tak dlouhá jako ve Finsku, kde je doslova národní tradicí a součástí kulturního dědictví. První saunu u nás vybudoval v roce 1936 lékař František Vojta. K většímu rozvoji saunování u nás došlo po druhé světové válce. Nyní již sauny nejsou pouze součástí wellness center. Stále častěji se totiž objevují jako běžná součást rodinných domů a v posledních letech také bytů. O saunách v bytech jsem se zmínilav několika příspěvcích o developerské společnosti YIT. Byty v jejích projektech se vyznačují nejen typickou funkční severskou architekturou s využitím přírodních materiálů, ale některé z nich i soukromou saunou přiléhající ke koupelně. A když nejste saunoví nadšenci, můžete mít místo sauny komoru či šatnu. :)

Typická finská sauna funguje na principu rozžhavených kamenů, které se jemně polévají vodou, což způsobuje potřebný nárůst vlhkosti. Byty se však častěji vybavují tzv. infrasaunami, které jsou nenáročné na instalaci i následnou údržbu. Náklady na jejich provoz jsou několikanásobně nižší a navíc se nahřívají výrazně kratší dobu. Infrateplo způsobuje vyšší potivost při nižší teplotě a navíc je pro lidské tělo přirozenější a je tkáněmiautomaticky vstřebáváno do hloubky. Saunu proto stačí navštěvovat 1-2krát týdně po dobu 25 - 35 minut při 50 - 60 °C. Ideálně by měli lidé vstupovat do sauny nazí. A právě zde se naplno ukazuje výhoda vlastní sauny přímo v bytě. Nemusíme se stydět před ostatními a odpadá tak povinnost zahalit se.

Ve Finsku je zhruba 1,8 milionu saun na 5,3 milionu lidí. U nás se tento trend prozatím rozvíjí jen pozvolna. Pokud člověk netrpí závažnými onemocněními, je pobyt v sauně velmi zdravý a lékaři jej doporučují. Saunování funguje jako prevence proti nachlazení a dalším nemocem. Napomáhá klidnější činnosti srdce, prohlubuje a uvolňuje dýchací cesty, tiší bolesti kloubů a svalů, urychluje hojení kožních poranění. Blahodárné účinky má také na psychiku, může pomoci při migréně či nervozitě. Nejen my ženy jistě oceníme saunu jako pomocníka při snižování váhy a zkrášlování pleti včetně redukce celulitidy. Dost aktuální téma pro právě probíhající vánoční období. :)

Infrasauna s výhledem na moře v bytovém komplexu Merenkulkijanranta.

Společnost YIT již infrasauny začlenila do některých bytů ve svých již hotových projektech Hostivař, Hájek či Troja. Kdo hledá saunu, může ji najít ve vybraných bytech od YIT v projektech, které jsou nyní ve výstavbě: např. Talo Kavalírka či Suomi Hloubětín.

Sauna v projektu Hostivař (YIT).

 

Sauny v projektech YIT ve Finsku.

A veliké přání nakonec! Jednou bych chtěla zažít saunování přímo ve Finsku, abych mohla vyběhnout do mrazu a skočit po pás do sněhu s kulichem na hlavě! Přeji Vám krásné zimní dny a nezapomeňte, přání se plní, o Vánocích obzvlášť! :)

Web blogerky