• Tipy, triky, návody
  • 14.07.2019
  • 608 zobrazení

Jak si správně navrhnout byt

Právě zařizujete nový byt a nevíte si rady? Nebojte se toho, s našimi radami to hravě zvládnete! Důležité je představit si interiér jako celek a snažit se do něj zakomponovat všechny prvky tak, aby spolu ladily. Nestyďte se poradit se i přímo s odborníky, kteří vám pomohou na cestě za pěkným bydlením.

Přeneste své myšlenky na papír či do počítače

Nejvíce vám práci usnadní, pokud si navrhnete plánek, klidně i vlastnoručně. Nakreslete si půdorys svého bytu na papír a do něj vyznačte předběžné kompoziční řešení nábytku. Dbejte především na zachování přesných rozměrů bytu ve správně zvoleném měřítku, abyste se vyvarovali případného zkreslení.

Pokud preferujete moderní technologie, využít můžete různé internetové nástroje. Pomoc a služby při koupi nového bytu nabízejí svým klientům i developeři. Když si například zájemce vybírá bydlení od YIT, má příležitost na jejich webových stránkách vyzkoušet online konfigurátor. Ten nabízí možnost upravovat vybavení interiéru bytu ve zvoleném projektu YIT dle vašich představ, přičemž měnit můžete třeba obklady v kuchyni či koupelně nebo varianty podlah a otestovat si tak různé barevné kombinace. Přelomovou metodou je pak prohlídka interiéru ve virtuální realitě. Pomocí speciálních brýlí je možné prohlédnout si typový byt ve 3D a dokonce se po něm i projít. Tato varianta je pro zájemce o bydlení od YIT dostupná v kancelářích developera.

Pokud si vyloženě nevíte rady, obraťte se na bytového architekta či firmu zaměřenou na interiér a design. Například partner YIT společnost Designor, která se specializuje na realizace interiérů a skandinávský design, vám vypracuje návrh vybavení, a dokonce 3D vizualizaci.

Držte se jednoho stylu

„Abychom ve svém novém domově vytvořili harmonické prostředí, měli bychom se řídit jednoduchou radou – snažit se udržet veškerý nábytek i doplňky v jednom stylu. To ale neznamená, že byste nemohli experimentovat a snažit se najít svůj vlastní originální styl. Jen je dobré myslet na to, že spolu jednotlivé prvky budou nakonec tvořit celek, tak abyste předešli rčení ꞌkaždý pes, jiná vesꞌ,“ doporučuje designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová.

Inspiraci pro bydlení berte, kde se dá. Můžete si prohlížet různé vzorové byty či časopisy zaměřené na bydlení a design. Oblíbený je například skandinávský styl bydlení, který je typický svou jednoduchostí a čistotou designu. Charakterizují ho světlejší a spíše neutrální barvy v kombinaci s přírodními materiály, jako je například dřevo či kámen.

Začněte od základního vybavení

„Vybavení začněte nakupovat od těch základních, největších a nejvýraznějších kousků. K nim pak snadno doladíte zbytek interiéru drobnějším zařízením a doplňky. Určitě snáz pořídíte hezký polštářek ke zvolené sedačce, než shánět sedačku podle impulzivně koupeného polštářku,“ radí designérka. Vybírat můžete například od přední nábytkářské firmy Hanák nábytek, jeden z partnerů YIT, která nabízí veškerý sortiment vybavení bytu. Důraz tak můžete dát třeba na dominantní sedací soupravu či zajímavou postel. Zároveň vám tu pomohou s plánováním a sestavováním kuchyňské linky, jež patří k realizačně nejsložitějším částem bytu.

Kromě nábytku věnujte svou pozornost i osvětlení, které tvoří důležitou část interiéru. Důmyslně zvolené centrální světlo doplněné o menší různě rozmístěné lampičky dokáže vytvořit příjemnou a útulnou atmosféru domova. Nejprodávanější značky seženete u prodejce Light Concept, dalšího partnera YIT.

U zmiňovaných partnerů klienti YIT získají řadu cenových výhod.