• Design & inspirace
  • 09.11.2016
  • Blog
  • 242 zobrazení

Můj bílý domov ve Finsku

Finský blog s názvem Oma koti valkoinen (v překladu Můj bílý domov) patří v poslední době k mým nejoblíbenějším. Jak už možná víte, baví mě sledovat, jak se bydlí v bytech, které sice nejsou velké, ale přitom originálně a útulně zařízené. Jako třeba právě ty od společnosti YIT, které jste si mohli prohlédnout v článku ZDE. Protože tam je jednoduše potřeba, aby byl účelně využit každý kousek prostoru, a to je podle mě opravdové umění!

V jednom takovém bytě s terasou, velkými okny s výhledem do zeleně v Helsinkách, žije právě i blogerka Miia se svou dcerkou. Stejně jako já, miluje bílou barvu, časté změny a minimalismus. Snaží se mít svůj domov zařízený pouze ze základních srdcových kusů nábytku i doplňků, nehromadit zbytečně moc věcí, a vše mít sladěné jak jinak než do bílé a černé barvy. A je ve všem ještě důslednější, než já!

 
I když tato charakteristika může na první pohled vypadat příliš monotónně, vůbec tomu tak není. Protože Miia svůj domov stále obměňuje. Ať už je to díky nové vysněné kuchyňské lince, která jí přinesla více pracovního i úložného prostoru, nebo pomocí renovace starých kousků nábytku. Jejím posledním úlovkem je třeba nádherný stůl z bazaru od věhlasné finské značky Artek, který přetřela na bílo. Mění také neustále rozmístění dekorací a zelených rostlin. Ty jsou právě jejím poznávacím znamením. Má je ze všeho nejraději, narazíte na ně v každém volném koutku jejího atypického bytu, a jsou hlavním barevným akcentem, který velké množství bílé barvy příjemně oživuje. Dekorací a bytových doplňků naopak nemá mnoho. U Mii najdete především ikonické kousky od skandinávských značek, protože raději investuje do nadčasového designu, který ji jen tak neomrzí. A v neposlední řadě díky minimalistickému pojetí interiéru má za chvilku i uklizeno :-). To ostatně můžete vidět také na jejím YouTube kanálu, kde si můžete prohlédnout její byt v celé své kráse...
 
Doufám, že se vám Můj bílý domov ve Finsku líbil, nebo vás alespoň inspiroval.
 
Brzy zase naviděnou z Mého bílého domova v Čechách ;-).

Pokud se vám Miin bílý byt v Helsinkách líbil a hledáte podobný v Praze, najdete jej na www.yit.cz. Přesně takto totiž ve finském stylu s nadčasovým černobílým základem, který jako Miia dále můžete oživit svěží zelení, můžete bydlet i vy.

Pokud se vám Miin bílý byt v Helsinkách líbil a hledáte podobný v Praze, najdete jej na www.yit.cz. Přesně takto totiž ve finském stylu s nadčasovým černobílým základem, který jako Miia dále můžete oživit svěží zelení, můžete bydlet i vy.

Vzorové byty zařízené profesionálními designéry v severském stylu jsou součástí projektu Braník.


Autorka článku: Šárka Ouřadníková
Web blogerky