• Design & inspirace
  • 08.08.2017
  • 248 zobrazení

Sousedské posezení v březovém háji

Soused nebo kamarád? Ve vznikajícím rezidenčním areálu v Praze 5 jde o jedno a to samé. Projekt Koivu Zličín od finského developera YIT nabídne jedenáct nízkoenergetických domů sdružených kolem malého náměstí v blízkosti dvou rybníků a v obklopení březového háje, podle kterého získal i svůj název (koivu je finsky bříza). Ti, co se sem na začátku příštího roku začnou stěhovat, můžou se sousedy-kamarády pořádat snídaně v trávě nebo komunikovat po síti. Součástí projektu je totiž chytrý online portál YIT Plus, díky němuž mohou být budoucí obyvatelé spojeni nejen s developerem a správcem domu, ale i mezi sebou navzájem.

Vizualizace projektu Koivu Zličín od YIT

Architektonické řešení od studia LOXIA Architectes Ingenierie je typicky inspirované Finskem - tvarově čisté, funkční a do detailu promyšlené. Elegantní rysy staveb podtrhují ploché střechy s atikou, živost dodávají fasády s barevnými prvky. Samozřejmostí je kvalitní zateplení, které spolu s nízkoenergetickým standardem zajistí výrazné úspory na vytápění. Ekologicky šetrné je také nakládání s dešťovou vodou, která se bude dále využívat pro zalévání zelených ploch v areálu. Jak to funguje? Spadlé kapky se svedou do zásobních nádrží, kde počkají do příštího zalévání nebo se odvedou do polderu, kde poslouží k výživě půdy. 
 
Severský přístup je samozřejmě patrný také v interiéru, o který se postarala designérka Lenka Hlaváčková Schubertová. Vzhledem k okolí se hlavní inspirací stala bříza - finský národní strom. Tradičně používáme v projektech převážně bukové a dubové dřevo. Ráz lokality však vybízel k promítnutí dekoru břízy přímo v interiéru. Do obytného prostoru, kterému dominuje bílá sedací souprava a kuchyň v bílém matu s úložnými skříňkami a jídelním stolem v dubovém dekoru, jsme proto vybrali jednoduché doplňky," říká designérka. Konkrétně jde o odkládací stolky vyrobené z kmene bříz, dekorativní svícny a závěsné svítidlo se stínidlem, které připomíná březové listí.
Vzorový byt v projektu Koivu Zličín od YIT
Motiv černé a bílé se promítá také v ložnici a dětském pokoji. Obě místnosti tedy mají stejný barevný základ, ale odlišné doplňky. Ložnici, které vévodí tapeta s výraznou černobílou kresbou evokující stromořadí, osvěžují polštáře a noční stolky v barvě jarní zeleně. V pokojíčku je černobílý motiv zpestřen sytě červeným kobercem, který je položen před postelí s praktickým úložným prostorem. 
Vzorový byt v projektu Koivu Zličín od YIT
Bytový projekt v pražském Zličíně, který se nachází v blízkosti ulic Vratičová a Křivatcová, bude dokončen letos v prosinci. V první třetině příštího roku se sem začnou stěhovat první obyvatelé, kteří z oken svých nových bytů uvidí březový háj, jehož bělost možná ještě zvýrazní čerstvě napadlý sníh. Není to teď v parných dnech hezká představa?.)