• Design & inspirace
  • 26.09.2017
  • Šárka Ouřadníková
  • 464 zobrazení

V bytě v souladu s přírodou

Musím se vám k něčemu přiznat. Moc mě baví malé byty. Protože na rozdíl od jiných možností bydlení je zařídit malý prostor tak, aby byl plně funkční a dostatečný, vážně umění. Je ideální, když vše do sebe zapadá jako mozaika. Pokud se to podaří, je to vážně úspěch a i tříčlenná rodina se může na pár metrech čtverečních cítit příjemně. Stejně jako ve vzorovém bytě KOIVU Zličín od YIT. A dokonce si užít kousek přírody ve velkoměstě, což je nové a úžasné plus i pro ty, kteří touží po obojím. Nový rezidenční areál KOIVU Zličín totiž vyrůstá na Praze 5 v blízkosti dvou rybníků, obklopených již vzrostlým březovým hájem. Všechny byty budou mít navíc svoje balkony, terasy nebo předzahrádky a centrem celého areálu se stane malé náměstíčko s dětským hřištěm. Projekt bude opět laděn do finského stylu, což naznačuje i slovo „koivu“, které ve finštině znamená „bříza“. Název odkazuje nejen na okolí projektu, ale také na finský národní strom.

A protože ve Finsku je rovněž kladen velký důraz na šetrnost k životnímu prostředí a na energeticky úsporné bydlení, YIT i u tohoto projektu počítala s výraznou úsporností a nízkoenergetickými parametry. Příkladem je efektivní využití veškeré dešťové vody, která bude svedena do zásobních nádrží a poté využita pro zalévání ploch zeleně v celém areálu KOIVU Zličín. Což mi opět připomíná bydlení budoucnosti a doufám, že se takové stane jednou standardem.

Ale zpět k samotnému zařízení vzorového bytu. Ten se opět nese v suchu severského designu, ale přináší více hravosti na drobných barevných doplňcích a vzorech na tapetách nebo textiliích, zejména v ložnici a v dětském pokoji.

Naopak ostatní místnosti jsou v neutrálních barvách a zařízeny nadčasovým nábytkem (třeba právě tonetkami, které máme ve své původní verzi doma :-)) s minimalistickými liniemi. Převažuje přírodní desén dřeva v kombinaci s bílou barvou, která vévodí i dveřím nebo výmalbě. Zřejmě vám nemusím psát, jak je mi tento styl blízký. A tato menší bílá kuchyň s mramorovou deskou a dýhovanou stěnou s vestavěnými skříněmi je pro mě zatím absolutní favoritka ze všech vzorových bytů od YIT! I pro dokonalé využití právě tak malého prostoru, ve kterém se nachází. Jinak co se týče dekorací, kromě ikonické vázy od designéra a architekta Alvara Aalta zde naleznete třeba i obyčejné březové špalky dřeva sloužící jako odkládací stolečky, které jsou nejen tematickým, ale také originálním přírodním prvkem.

No a jak se líbí tento byt vám? Více informací o novém projektu KOIVU Zličín naleznete ZDE, a ještě více inspirace na to, jak zařídit malý prostor na mém Pinterestu TADY. Třeba vám zrovna jedno nebo druhé přijde vhod ;-).

Zatím se mějte fajn a doufám, že brzy naviděnou!
Šárka