• CZ Articles
  • 02.05.2018

YIT spolu s předškoláky v Hloubětíně vyráběla hmyzí hotely

Proč je důležité udržovat rozmanitost biologických druhů ve městech a jak přispět k tomu, aby užitečný hmyz a další živočichové v aglomeracích zůstávali – nejen o tom si povídali zástupci developerské společnosti YIT s dětmi z Mateřské školy Nademlejnská v pražském Hloubětíně. Aby své poznatky uplatnili v praxi, vytvořili předškoláci společně s YIT tři hmyzí domečky, které následně instalovali na zahradě školky. Každý den tak mohou pozorovat, jací noví obyvatelé se v nich stačili zabydlet, a dozvídat se, čemu jsou konkrétní živočichové prospěšní.

Děti z MŠ Nademlejnská v Praze 9 se díky YIT mimo jiné dozvěděly, že hmyzí domečky slouží jako útočiště, kam si může hmyz zalézt, naklást larvy a přezimovat. Vytváří tak náhradní prostředí, které včely, škvoři či slunéčka sedmitečná zejména ve městech, tvořených asfaltem a betonem bez dostatečné vegetace, potřebují pro život. „Městské děti se s různými druhy zvířat setkají jen výjimečně nebo při návštěvě ZOO. Nabídku YIT na instalaci hmyzích hotelů a povídání s dětmi jsme proto s radostí přivítali. V rámci ekologické výchovy se tak dozvěděly spoustu zajímavých věcí o hmyzu a potřebě živočichů i rostlin ve městech. Výrobu domečků si mohly navíc samy vyzkoušet, což je moc bavilo. Od té doby nadšeně každý den kontrolují, jak se beruškám a škvorům v jejich nových příbytcích daří,“ říká ředitelka školky Kateřina Vejvodová.

Přeměna krajiny a péče o ni

V důsledku výstavby se krajina výrazně přetváří a ubývá přirozených míst pro život živočichů. Především ve městech je tedy nutné dbát na to, aby z nich různé druhy zvířat a hmyzu zcela nevymizely. Ačkoli se developeři začínají soustředit na revitalizaci dlouhodobě nevyužívaných ploch uvnitř měst a nestaví již v takové míře na tzv. zelené louce, i v tomto případě by měli dbát na vytvoření co nejzelenějšího prostředí a celkovou péči o danou lokalitu z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí. „Podpora biodiverzity je jedním z aspektů, na který se jako environmentálně odpovědný developer soustředíme. Snažíme se, aby naše projekty nebyly pouze energeticky úsporné, ale abychom v jejich okolí vytvořili příjemné prostředí s bohatou zelení a parky. Spolupráce s místními komunitami a edukace dětí v oblasti péče o životní prostředí jde s tímto ruku v ruce. V tomto směru jsme se inspirovali u mateřské společnosti ve Finsku, která se již v několika podobných projektech angažuje, a rozhodli se navázat spolupráci s mateřskou školkou Nademlejnská poblíž našeho rozsáhlého projektu Suomi Hloubětín,“ doplňuje Dana Bartoňová, obchodní ředitelka YIT Stavo.