• CZ Blog
  • Financování
  • 18.11.2019
  • 1201 zobrazení

Co dělat při neschopnosti splácet hypotéku?

Půjčka na bydlení je v dnešní době skoro nutností, pokud si chcete například na hypotéku koupit byt v Praze. Takový úvěr na bydlení ovšem představuje závazek na několik let až desetiletí a nikdo nemůže vědět, co se během nich přihodí. Mnoho lidí se proto bojí a kladou si otázku „Co se stane, když nebudu moct splácet hypotéku?“. Ze strachu pak zůstávají ve starých, nekomfortních bytech, které neodpovídají jejich přáním a potřebám, místo toho, aby si pořídili nové pěkné bydlení. Přitom takové obavy jsou zbytečné, pokud se předem na možné situace připravíte. Developer YIT ve spolupráci se svým hypotečním partnerem Gepard Finance přináší několik rad, jak na to.

Co je největším strašákem?

Mezi nejčastější komplikace patří ztráta zaměstnání, úraz nebo dlouhodobá nemoc, kvůli nimž se můžete rychle dostat do platební krize. Na zadní vrátka byste ale měli myslet už jen z prostého důvodu vývoje ekonomiky. Ta se v cyklech mění, a když přijde ekonomická recese, negativa pocítí i tuzemské domácnosti. Nepříjemným dopadem může být zvýšení úrokových sazeb, které dokáže měsíční splátku navýšit až o několik tisíc. S černými scénáři je proto lepší počítat a předem se na situaci dočasné platební neschopnosti pro jistotu připravit. Pak se rozhodně nemusíte bát, že vám při prvních potížích bude na dveře klepat exekutor. Navíc když začnete s bankou hned komunikovat, vyjde vám vstříc a řešení se většinou najde.

 Kdo je připraven, není překvapen

Jak se tedy možným problémům se splácením vyhnout? Především doporučujeme myslet na prevenci. Základem je zřídit si pojištění úvěru, které pokrývá řešení různých nenadálých životních situací. Naši makléři zajišťují individuální pojištění, kde si klient může sám vybrat, jaká konkrétní rizika chce pojistit,“ radí hypoteční makléř Bára Baštecká ze společnosti Gepard Finance.

Dále sami dbejte na vytvoření finančních rezerv. Ideální je mít našetřenou částku minimálně ve výši 6 měsíčních splátek. Naspořeno samozřejmě nemusíte mít hned, stačí si odkládat průběžně po menších částkách. Každopádně jakékoliv stranou odložené peníze vám v nečekané krizi nesmírně pomohou.

Banka není nepřítel, ale partner

Pokud se přeci jen dostanete z jakéhokoli důvodu do platebních potíží, první a nejzákladnější pravidlo je komunikovat s bankou a najít spolu východisko. Banky budou vždy mít snahu pomoct svému klientovi, aby zase mohl řádně splácet, a existuje celá řada kroků, které můžete společně zvolit:

  • Jestli jste si svůj úvěr dopředu pojistili, je prvním krokem co nejdříve využít pojistného plnění.
  • Pokud nemáte úvěr pojištěný, přichází na řadu domluva s bankou:
    • Nejčastějším řešením bývá dočasné snížení měsíčních splátek, kdy například po určité dané období hradíte pouze částku úroku.
    • Další variantou je odklad celých splátek, a to až po dobu jednoho roku.
    • Možností je také prodloužení splatnosti hypotéky, čímž opět dojde ke snížení měsíčních splátek.
    • Jestli se blíží konec fixace, využijte toho a zkuste se domluvit na refinancování novým a výhodnějším úvěrem.
  • Poslední a krajní řešení představuje dohoda na prodeji bytu a doplacení celé pohledávky.

V žádném případě by dlužník neměl dělat mrtvého brouka, aby poskytovatel úvěru nebyl nucen přejít rovnou k nejextrémnějším opatřením. Nebojte se tedy bance co nejdříve přiznat neočekávanou nemožnost splácet, ať můžete společně pracovat na hledání toho nejlepšího východiska,“ doporučuje Bára Baštecká.

Nechcete hypotéku? Zvolte nájem

Jestli ovšem vyznáváte filozofii žít svůj život zcela bez dluhů, ale po krásném novém bydlení toužíte, YIT vám nabízí jiné řešení. V rámci nové služby nájemního bydlení hledá do bytů ve svých novostavbách v Praze, které si koupili investoři, dobré a spolehlivé nájemníky. Pokud mezi takové patříte, máte možnost od března příštího roku bydlet třeba v právě dokončeném projektu Aalto Cibulka v příjemné lokalitě pražských Košíř, hned vedle parku. A hezkých moderních developerských projektů v Praze má YIT v nabídce více.