• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 01.07.2020
  • 645 zobrazení

Bonsaj jako klenot bytu i zahrady

Každý interiér potřebuje čas od času oživit. Ať už vás nudí starý design nebo jste si právě pořídili nový byt a chcete ho přeměnit ve vysněný domov, vsaďte na působivý dekorační prvek. Zajímavou inspiraci na bydlení přinášejí bonsaje.

Příroda a umění v jednom

Tradice bonsají se datuje až tisíce let zpátky, původ jejich umění pochází ze starověké Číny. V překladu jejich název doslova znamená strom v misce (bon je miska a sai strom). Jde o originální miniaturizovaný stromek, jehož docílíte pomocí zastřihování, tvarování a ohýbání (například i s využitím drátků). Podle tvaru kmene se dělí na několik stylů – od vzpřímeného přes šikmý až po kaskádový. Dle velikosti pak můžete pěstovat třeba minibonsaje vysoké pár centimetrů, ale také ty velké o vzrůstu téměř jednoho metru. Pokud si budete chtít bonsaj sami vypěstovat, záleží pouze na vás, jakou kreativitu do stromku vložíte. Ne nadarmo se říká, že ty nejkrásnější tvoří jen z deseti procent zahradnictví a z devadesáti procent umění.

Doma by vám určitě zeleň neměla chybět. Bude se vám tam lépe dýchat, ulevíte stresu a celkově se tím váš interiér zútulní. A jednou z rostlin může být právě bonsaj, která díky svému nápaditému vzhledu představuje skvělý doplněk do moderního bydlení. Nejvíce vynikne, jestliže z ní uděláte dominantu místnosti. V pokoji vyhraďte speciální místo, vyberte jednobarevné pozadí a umístěte ji ideálně do výše očí. Tak se můžete kochat pokaždé, když projdete kolem. Pokud ji chcete dát ven na zahradu, lépe se bude vyjímat na podstavci.

Pokojové bonsaje menšího vzrůstu se hodí i do malých bytů. Například v developerském projektu Aalto Cibulka, v němž zbývá k prodeji už jen několik menších ateliérů. Do nich stačí umístit jednu či dvě rostliny, protože spoustu zeleně si užijete hned za okny, kde se nachází jak soukromý park, tak rozsáhlý lesopark Cibulka.

bonsaje_02.jpg

Stromek vybírejte na míru

Bonsaje dnes již koupíte skoro v každém zahradnictví nebo hobbymarketu. Ale není neobvyklé vytvořit si svůj vlastní miniaturní stromek. Z jejich pěstování se může stát váš nový a zajímavý koníček.

Péče se odvíjí od druhu rostliny. Některé mají radši slunné prostředí, jiné naopak stinnější. Stejně tak jednotlivé druhy vyžadují různou zálivku. Nejčastěji se v bonsaje proměňuje fíkovník, označovaný též fíkus. Je nenáročný, odolný a vhodný i pro začínající pěstitele. Jediné, na co byste si u jeho pěstování měli dát pozor, je citlivost na mokrý substrát. Jeho kořeny mají tendenci ve vlhku zahnívat. Při odpadávání nebo žloutnutí listů stromek raději přesaďte.

bonsaje_03.jpg

Pokud chcete zkusit jinou rostlinu, chybu neuděláte se dřevinami, které u nás běžně rostou. Z listnáčů si vyberte například habr, z těch exotičtějších myrtu, olivovník, granátovník nebo citrusy. Jehličnany se hodí ven, zvolte třeba modřín. Snad jedinou výjimku tvoří stálezelená buddhistická borovice, kterou můžete zkrášlit i interiér.