• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 03.03.2020
  • 416 zobrazení

Knihy nejsou jen pastva pro duši, ale i pro oči!

Během jarního úklidu jistě narazíte na spoustu nepotřebných věcí, které vám jen zabírají místo a lapají prach. Mezi ně patří i staré knihy….

Pokud je máte již milionkrát přečtené, nebo vás naopak nikdy nezaujaly, určitě přemýšlíte co s nimi. Nevyhazujte je! Mohou vám posloužit jako nápaditá dekorace. Ozdobit jimi můžete rovněž nový interiér.

knihy_3.jpg

Knihy jako květináč

Jestli jste si právě koupili nový byt v Praze, knižní doplňky do něj dokážou vnést zajímavý prvek. Nejsou náročné na realizaci a váš interiér příjemně zútulní a ozvláštní. Designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová tuto inspiraci pro bydlení využila při zařizování vzorového bytu v novostavbě Aalto Cibulka, kde je ještě ke koupi zhruba dvacet krásných nových bytů. Staré knihy důmyslně přeměnila na poličky, jež jednak působí velice moderně a zároveň slouží jako unikátní květináč. Ve svém novém bydlení, které najdete třeba v developerském projektu Ranta Barrandov, si to můžete vyzkoušet i vy.

knihy_7.jpgFoto YIT: vzorový byt Aalto Cibulka

Levitující knihy

Kreativitě se meze nekladou. Sami si do svého domova můžete vyrobit například neviditelnou knižní polici. Nejprve vyberte zhruba stejně velké a dlouhé knížky. Poté přivrtejte na vybrané místo poličku. Zvolte ji v identické délce, aby posléze nebyla vidět. Na ni následně naaranžujete knihy. Na závěr je můžete pro jistotu upevnit lepidlem. Nebojte se popustit uzdu fantazii a zkusit je uspořádat do různých tvarů, třeba kruhu nebo do podoby stromu.

knihy_4.jpg

Nic pro knihomoly

Obdobně můžete z knížek vytvářet podstavce téměř pro cokoliv. Stylově působí například menší stolek. Elegantní pilíř stvoříte ze stohu knih, který lze vyrovnat do sloupce či pootočit do spirály. Pak je jen slepíte pevným lepidlem a zakončíte odkládací deskou. Další originální doplněk vznikne, když vezmete jiný nepoužívaný předmět, třeba akvárium nebo klec, a úhledně ji naplníte knihami.

Pokud vlastníte vyloženě poškozené knížky s hezkou vazbou, i ty se dají zužitkovat. Jen z nich vyřežte střed a rázem získáte krabičku na bonbony, na ovladače, na tužky, na drobné mince či nepřehlédnutelnou šperkovnici. Záleží pouze na vaší představivosti. Nebojte se také slepovat, preparovat či stříhat více knih najednou a kombinovat je. Díky nim přeměníte běžně nepříliš estetické věci v domácnosti, jako jsou například odpadkový koš nebo květináč, v doslova umělecká díla.

knihy_2.jpg

U knih se dají využít jak hřbety, tak samostatné listy. Z rozstříhaných stránek mohou vzniknout působivé nástěnné dekorace. Použít můžete rovněž celé knihy, otevřené i zavřené. Z dostatečného množství vyrobíte dokonce i tapetu. Ta se bude krásně vyjímat třeba v pracovně nebo obývacím pokoji.

Tak teď už jen vyzkoušet vlastní tvořivost. Držíme palce!

knihy_6.jpg