• CZ Blog
  • Financování
  • 29.03.2020
  • 938 zobrazení

Máte obavy ze splácení hypotéky? Banky vám vyjdou vstříc

Možná i vy patříte mezi ty desítky tisíc lidí v Česku, jejichž svět se na pár týdnů smrsknul na pobyt v domácnosti, aniž byste měli možnost pracovat na home office. A možná také vy máte úvěr na bydlení a kladete si tak otázku, zda ho v současné situaci zvládnete splácet včas. Není ale potřeba se příliš stresovat. Banky dobře vědí, že jde o mimořádný stav a překážka není na vaší straně. Vaši finanční partneři jsou tu pro vás i v této nelehké době a jsou připraveni vše vyřešit k oboustranné spokojenosti.

Pokud jste nadále schopni posílat splátky hypotéky pravidelně, určitě to udělejte. Ale jestli nutně potřebujete ulehčit rodinnému rozpočtu, domluvte se na odkladu splácení. Nečekejte příliš dlouho, bance dejte vědět co nejdříve. Většinou to funguje tak, že se posune splátkový kalendář, a o několik měsíců tedy i splatnost úvěru. Dá se očekávat, že banky každou žádost posoudí individuálně – ku prospěchu vám bude, jestli jste do této doby platili pravidelně a bez potíží. Odklad by ale měla být až ta poslední volba, pokud to jen trochu jde, splátky pošlete. Mějte také s bankami trpělivost, i pro ně se jedná o zcela novou situaci, pro kterou teprve chystají svá pravidla.

Pokud máte ohledně dalšího postupu pochybnosti, potřebujete radu nebo uklidnění, neváhejte kontaktovat svou banku, případně finančního poradce. Stačí zvednout telefon či napsat mail a dozvíte se, co je ve vašem případě to nejlepší řešení. Všichni dnes využívají moderní technologie a většinu procesů zvládnou na dálku. I my ve YIT jsme našim klientům plně k dispozici a rádi zodpovíme vaše dotazy. Více informací také najdete na webových stránkách našeho hypotečního partnera, například tady.