• CZ Blog
  • Můj domov
  • 12.02.2020
  • 1262 zobrazení

Domácí kancelář musí být praktická, ale i inspirativní

Umožňuje vám zaměstnavatel v současné situaci pracovat z domova? Podnikáte sami na sebe?

Home office nabízí řešení, jak stále efektivně vykonávat svou práci. Jestli jste zvyklí tuto variantu běžně využívat, určitě máte doma již připravené nějaké své místečko. Pokud ne, příjemnou domácí kancelář zařídíte snadno a rychle. Dnes je možné pořídit si většinu věcí online – od kancelářského vybavení až po potřebnou techniku.

Co dělat, když není místo?

V rodinných domech se většinou snadno najde místnost vhodná pro kancelář. Pokud ale třeba v bytě nemáte pokoj navíc, pracovnu lze zřídit v jakémkoliv volném růžku. Doporučuje se však obývací pokoj, ložnice by měla být zachována jako prostor pro odpočinek. Pro větší klid a soukromí se můžete porozhlédnout po různých zástěnách nebo zvolit zabudované pracovny například v obývacích stěnách. Tyto nápady na chytré bydlení oceníte především v menších bytech, kde budete chtít využít každý centimetr. Zajímavou inspiraci pro bydlení představuje nábytek, který šetří místo.

homeoffice_2.jpg

Dbejte na pohodlí a funkčnost

Důležitým prvkem při zařizování pracovny, ať už ji máte v bytě či jako samostatnou kancelář, je světlo. Vyberte místo s dostatkem denního světla, nejlépe přímo pod okny, ale kvůli přílišnému slunci se vyhněte orientaci na jih. Pracovnu doplňte vhodným umělým osvětlením. Kromě toho centrálního určitě využijete i praktické stolní lampičky. Dále byste s ohledem na správnou kompozici místnosti neměli sedět zády ke dveřím a ideálně byste měli vidět také na okna. Co se týče sezení, pečlivě vybírejte židli a stůl, vaše tělo vám poděkuje. Ergonomické kancelářské židle nabízejí přirozenou a kvalitní oporu zádům, kterou během dlouhých a pro ně namáhavých hodin určitě ocení. Velikost, a hlavně délku pracovního stolu přizpůsobte vašim potřebám. Pro práci na počítači vám postačí menší stůl, ale pokud ještě navíc k tomu například vytváříte různé návrhy nebo potřebujete ke své činnosti více monitorů, klidně zvolte stůl složený z více částí. Nezapomínejte ani na dostatek elektrických zásuvek pro veškerou nezbytnou techniku. Pořádek v kanceláři udržíte pomocí praktických úložných polic, boxů a šuplíků. Nakonec svůj pracovní kout vybavte kancelářskými potřebami a zútulněte oblíbenými obrázky, fotografiemi nebo živými květinami. Pracovna by sice měla být především funkční a jednoduchá, ale také působit elegantně a inspirativně, abyste se v ní cítili příjemně a mohli odvádět dobrou práci.

homeoffice_3.jpg

Byt a kancelář ve stejném domě

YIT ve svém nedávno dokončeném developerském projektu Aalto Cibulka nabízí k prodeji mimo jiné ateliéry, které se dají ideálně využít jako prostor právě pro domácí pracovnu. V této novostavbě v Praze je k dispozici několik ateliérů o velikosti cca 30 m², jež jsou postaveny ve stejně vysoké kvalitě a standardech jako byty. Jejich výhodou je nižší pořizovací cena a komfortní vzdálenost, díky níž to budete mít doslova pár kroků z domova do kanceláře. Některé z nich mají dokonce předzahrádku, kde se můžete protáhnout a za hezkého počasí si vzít práci ven. Pokud byste již v budoucnu pracovnu nepotřebovali, dá se prostor využívat i jinými způsoby. Navíc je koupě ateliéru podobně jako nové byty v Praze velmi výhodnou investicí.homeoffice_1.jpg