• Můj domov
  • 22.08.2022
  • 591 zobrazení

Pravidla i tipy pro venčení psů v Praze

Psi už dávno nepatří pouze na vesnice. Množství nejrůznějších plemen s láskyplnou péčí obývá i novostavby v Praze. V metropoli tak bylo k loňskému roku registrováno dokonce až 90 tisíc pejsků, přičemž jejich počet výrazně narostl především během pandemie koronaviru. Chov psa ve městě s sebou ale nese celou řadu psaných i nepsaných pravidel, která byste měli dodržovat. Výčet těch nejdůležitějších společně s nápady, kam s chlupatým členem domácnosti ve velkoměstě vyrazit přinášíme v tomto článku.

12345678.JPG

Jaká je psí etiketa?

Pes je odjakživa považován za nejlepšího přítele člověka. Aby však vzájemné soužití bylo harmonické, je zejména ve městech potřeba dodržovat určitá pravidla a myslet na blaho nejen zvířete, ale i ostatních obyvatel. Jakými pravidly by se tedy měl pejskař v Praze řídit?

  • Sbírejte „hromádky“. Úklid exkrementů je naprostý základ. Pes to sám neudělá a odklízení zchodníků nestačí. Plno páníčků se s tím například v parcích neobtěžuje – utěšují se myšlenkou, že je to přece v přírodě a déšť to sám omyje. I z trávy je však potřeba vše odstranit, aby ostatní návštěvníky nečekalo třeba při pikniku nepříjemné mrzení.
  • Dbejte na bezpečnost. Každý musí mít svého vlastního psa pod kontrolou a nesmí ohrozit nebo zdánlivě ohrozit ostatní lidi a zvířata. Pokud si majitel není stoprocentně jistý poslušností svého mazlíčka, není radno jej pouštět na volno zvodítka.
  • Buďte ohleduplní u přepravy. To samé platí i o náhubcích (či přepravkách) vhromadné dopravě. Zároveň dejte pozor na to, aby ostatním cestujícím pejsek nepřekážel. Tím zamezíte také tomu, že na něj někdo nedopatřením šlápne.
  • Návštěvu restaurace zvažte. Určitě není vpořádku rušit ostatní hosty štěkáním, kňučením nebo aktivním pobíháním. Pokud váš mazlíček neposedí a víte, že by byl ve vašem oblíbeném podniku neklidný a nešťastný, raději ho nechte doma.
  • O kontakt u jiných se dovolte. Dalším pravidlem je nehladit a nekrmit cizí psi bez svolení jejich pána nebo k nim rovnou pouštět svého vlastního. Pes může být například uprostřed výcviku a cizí nečekané ruchy by jej mohly vystresovat. I po souhlasu je však nezbytné na psí hrátky bedlivě dohlížet, abyste případně včas stihli zabránit nepříjemnostem.
  • Respektujte vývěsky. Veřejná místa vypisují pravidla, která je potřeba respektovat. Příkladem jsou třeba parky. U jejich vchodu se často vyvěšují cedule, které upravují požadavky na pohyb psů, aby neohrozili třeba hrající si děti.

Pozor na novou vyhlášku!

Počátkem roku navíc vešla v platnost nová vyhláška pro volný pohyb psů v Praze a městské venčení tak značně zpřísnila. Pražští psi tak mohou odteď volně běhat jen na striktně vymezených místech, tedy mimo zastavěné oblasti či v lesích nebo na loukách. Venčení bez vodítka pak v podstatě připadá v úvahu pouze pod podmínkou, že pes je stále v těsné blízkosti svého majitele. Hlavní město argumentuje ochranou veřejné zeleně a pejskaře odkazuje na speciálně vyhrazená místa, kde mohou své svěřence volně vypustit.

YIT_Suomi_Vantaa_006.jpg

Hledejte psí hřiště, louky či výběhy  

Nevíte, kde tedy svého pejska můžete nechat beztrestně proběhnout? Praha nabízí spoustu míst vhodných k trávení volného času v přírodě – stačí si jen pečlivě prostudovat jejich návštěvní řád. Jistotu pak představují takzvaná psí hřiště či louky. Ty bývají díky oplocení naprosto bezpečné a hodí se jak k výcviku, tak k volnému skotačení. U některých si na své přijdou i milovníci agility, tedy tzv. psího parkouru. V posledních letech vyrostly třeba výběhy na Letné, ve Stromovce nebo poblíž Podolské vodárny. Zpříjemnit venčení může také psí louka v Libni, nedaleko našeho projektu Koti Libeň. Pokud tedy nyní se svým čtyřnohým společníkem sháníte nový byt v Praze a rádi byste to měli na libeňskou louku jen kousek, neváhejte – zbývá zde posledních pár jednotek.

Na pejsky jsme ve YIT pamatovali i při výstavbě developerského projektu Suomi Hloubětín, kde vyrostlo hřiště speciálně navrženo pro základní výcvik menších i větších plemen. Najdete zde oplocenou psí loučku, kde se mohou vaši mazlíčci volně proběhnout a pořádně se vyřádit díky herním prvkům – k dispozici mají například proskokový kruh, kombinované překážky, slalom či kladinovou houpačku. Samozřejmostí jsou lavičky pro příjemní posezení majitelů a odpadkový koš.

Jen pár kroků to sem budete mít při koupi bytu v našem novém projektu Lappi Hloubětín, který vyrůstá hned vedle rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín a momentálně nabízí přes stovku bytů ve skandinávském stylu bydlení.