• 02.10.2023
  • 212 zobrazení

Sdílené knihovny šetří prostor, peníze i životní prostřed.

V dnešní uspěchané době, kdy je vše digitalizované a na dosah ruky na internetu, se může zdát, že tradiční knihy ztratily své místo. Ale pro mnoho jedinců představují stále něco velmi výjimečného. Mají svou vůni, texturu a přinášejí jedinečný zážitek ze čtení. Pro milovníky knih je čtení vášní a koníčkem, který chtějí uchovat i v novém bytě v Praze. Jak toho docílit? Jednou z inovativních cest je využití sdílených knihoven v rámci bytových domů.

Takzvané sdílené knihovny mohou být klíčem k harmonickému a modernímu bydlení pro všechny obyvatele developerského projektu. Jak to funguje? Jedná se o koncept, který ve zkratce umožňuje sdílet čtivo s dalšími členy komunity. Každý má určitě doma knihy, které již nečte a nikdy ani číst nebude – ty lze přidat do sdílené knihovny, kde se stanou dostupnými pro ostatní. Tímto skvělým způsobem naráz podporujete čtenářskou komunitu, udržitelnost, efektivní využívání prostoru i finanční přínosy.

Sdílené knihovny v bytovém domě přinášejí mnoho výhod pro všechny zúčastněné a přispívají k příjemnému a ekologičtějšímu prostředí v místě vašeho bydliště. Zde je několik hlavních důvodů, proč by stálo za to zvážit tuto zábavnou a užitečnou metodu:

  • Šetření místa v bytě

Při koupi bytu určitě pečlivě řešíte smysluplné využití každého centimetru. Zrovna knihy mohou zabírat hodně místa, a pokud máte rozsáhlou sbírku, může se stát, že vám v domácnosti chybí prostor na jiné věci (například na vlastní relaxační koutek). Sdílené knihovny umožňují přístup k širokému spektru knih, aniž byste je všechny museli uchovávat doma.

  • Ekologické hledisko

Sdílené knihovny přispívají k udržitelnosti vícero způsoby. Zaprvé, redukují spotřebu nových knih, což snižuje tlak na přírodní zdroje a minimalizuje emise oxidu uhličitého spojené s jejich výrobou. Ta totiž zahrnuje nákladnou těžbu dřeva spojenou s chemickými procesy a také velkou spotřebu energie. Zadruhé, takovéto knihovny umožňují lidem sdílet své již přečtené knihy s ostatními, čímž prodlužují životní cyklus jednotlivých exemplářů. Tím se snižuje množství knih, které končí na skládkách.

  • Ekonomická úspora

Nákup knih představuje poměrně drahý koníček. A když dílo přečteme, často jej již nepotřebujeme a necháme jej ležet ladem na poličce. Místo toho, abychom investovali peníze do nové knihy, lze si ji jednoduše půjčit ze sdílené knihovny. To je zvláště výhodné pro ty, kteří čtou jen občas nebo chtějí zkoušet nové autory a žánry. Tímto způsobem současně ušetříte peníze, které můžete věnovat na jiné záliby nebo potřeby.

  • Vytvoření komunity

Sdílené knihovny také posilují sounáležitost komunity v bytovém domě. Obyvatelé se mohou setkávat při výměně knih a diskutovat o svých oblíbených titulech. Tím se vytváří uvolněné prostředí pro sousedské vztahy a podporují se sociální interakce mezi rezidenty.

03.jpg

Jak založit vlastní kroužek knihomolů

Pokud vás tento nápad zaujal a chtěli byste založit sdílenou knihovnu v rámci svého domova, můžete začít následujícím způsobem:

  1. Udělejte první krok: Oslovte své sousedy a zjistěte, zda sdílí váš zájem o vytvoření knihovny. Zvolte vhodnou platformu pro komunikaci a následnou organizaci.
  2. Najděte prostor: Vytipujte si místo, kde ve vaší budově můžete knihy uložit. Ideální je samostatná místnost v suterénu, ale postačit by měl i regál ve společných prostorách. Nebojte se vsadit na originální design, který ihned upoutá pozornost. Stále oblíbenější jsou dnes nejrůznější typy dřevěných budek – například modely připomínající ty ptačí nebo větší ve stylu telefonních budek, do nichž se dá i vejít. Dají se samozřejmě umístit ve společných prostorech vevnitř a díky stříšce rovněž venku (před vchodem, ve vnitrobloku apod.).
  3. Zaveďte pravidla: Knihovnu lze zorganizovat po vzoru standardních poboček, tedy vytvořit seznam knih a systém evidence pro jejich výpůjčky (s rozumnou lhůtou pro vrácení) a péči. U této varianty dbejte na to, aby byla pravidla jednoduchá a spravedlivá pro všechny členy. Nebo lze zavést volnější režim, kde si lidé mohou knihy libovolně brát bez jakéhokoliv zapisování. Sami se pak rozhodnou, jestli dílo po přečtení vrátí zpět, či místo něj dají jiné. Mějte na paměti, že tento systém funguje na bázi důvěry a současně skýtá určitý prvek překvapení – nikdy nevíte, jaké knížky se tu náhle objeví.
  4. Rekrutujte: Propagujte sdílenou knihovnu ve vaší komunitě (třeba na nástěnce, sociálních sítích nebo klientském portálu developera) a povzbuzujte lidi k tomu, aby se zapojili.
  5. Neusněte na vavřínech: Pravidelně rozšiřujte knihovnu o nové tituly. Taky sledujte zpětnou vazbu od uživatelů a pracujte společně na zlepšení služeb.

01.jpg

Inspirace na bydlení s YIT Plus

Při zřizování sdílené knihovny vsaďte na moderní technologie – vhodným nástrojem je platforma YIT Plus, která umožňuje obyvatelům našich developerských projektů efektivně komunikovat a spolupracovat. Na nástěnce zde kromě praktických pokynů k fungování knihovny můžete sdílet své knižní tipy, navrhovat čtenářské kroužky, a dokonce organizovat události spojené s knihami, jako jsou autorská čtení nebo literární diskuse. Nebojte se také zavést recenze knih, které pomůžou ostatním čtenářům najít tituly, které by je mohly zajímat.

Tímto způsobem ještě více posílíte pouta s vašimi sousedy a vytvoříte prostředí, kde se volnočasové aktivity sdílejí a rozvíjejí. S moderními technologiemi, jako je YIT Plus, je snazší než kdy dříve vytvořit a udržovat tuto příjemnou součást bydlení v developerském projektu.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.