• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 12.09.2023
  • 446 zobrazení

Vytvořte si doma svůj vlastní relaxační koutek.

V každodenním pracovním shonu a rychlém tempu moderního života je velmi důležité mít doma místo, kde se můžete po těžkém dni odreagovat, uvolnit a načerpat energii. Vytvoření relaxačního koutku je skvělým řešením, jak si dopřát ničím nerušené chvíle klidu a odpočinku. Pokud hledáte inspiraci na bydlení s vlastním regeneračním rájem, podívejte se na následující tipy a nápady.

Prvním krokem k vytvoření relaxačního koutku je výběr vhodného místa ve vašem bytě. Může se jednat o obývací pokoj, ložnici nebo dokonce balkon. Samozřejmě lze zvážit i jiné místnosti, jako například pracovnu, kuchyň či koupelnu, pokud jsou dostatečně prostorné a vhodné pro relaxaci. Nezáleží tolik na tom, kde se váš kout nachází, ale na tom, že se v něm cítíte příjemně a uvolněně. Rozhodně nezapomeňte oddechovou zónu začlenit rovněž do pokoje vašich menšíchvětších dětí.

  • Obývací pokoj často představuje centrální bod domácnosti, kde se setkává jak rodina, tak případné návštěvy. Myslet byste měli na to, že svůj relaxační prostor tu budete pravděpodobně sdílet i s ostatními. Doporučujeme proto volit rohy pokoje, které navíc můžete opticky oddělit například paravánem či knihovnou. Umístění blízko okna vám pak poskytne dostatek denního světla a uklidňující výhled na venkovní krajinu.
  • Ložnice je pro mnohé prostředím, které vyloženě evokuje odpočinek. Hodí se proto pro relaxační koutek v mnohem intimnějším duchu. Můžete zvolit místo poblíž postele nebo vedle okna, kde si budete moci užívat klidné chvíle oddechu nejen ráno po probuzení nebo večer před spaním.
  • Moderní bydlení často klade důraz na propojení interiéru s přírodou, a proto je balkon, terasa nebo předzahrádka ideálním místem pro vytvoření relaxačního koutu na čerstvém vzduchu. Zvolte nábytek a doplňky, které odolají venkovnímu prostředí. A jestli uvažujete o pořízení nového bytu v Praze, poohlédněte se v developerských projektechod YIT. Například krásnou zasklenou lodžii, která je součástí bytu, nabízí bydlení loftového typu v dokončeném projektu PARVI Cibulka – u některých ze zhruba třiceti volných bytů navíc můžete nyní využít slevu. Na balkon, terasu či předzahrádku se pak můžete těšit i u projektů HAPPI Milánská, VESI Hostivař nebo RIVI Bachova, kde nyní získáte při koupi jednotek bonus až 300 000 Kč! Neváhejte, nabídka je časově omezena.

xxxx02.JPG

Jak na vybavení?

Pohodlný nábytek představuje nezbytný prvek vašeho soukromého útočiště, kde se máte uvolnit a načerpat novou energii. Záleží na vás, zda preferujete křeslo, gauč, sedací pytel nebo lenošku. Ty nabízí jiné možnosti využití a jsou jinak náročné na prostor. Křeslo i sedací pytel se hodí pro menší prostory, zatímco gauč či lenošku zvolte, pokud chcete mít více místa třeba i na polehávání. Ke všem byste každopádně měli přikoupit konferenční stolek na odložení například knihy, čaje či sklenky oblíbeného nápoje.

Jestli hledáte co největší komfort, vybírejte nábytek s měkkým polstrováním, který vhodně doplňte o polštáře, deky a podsedáky. Pokud máte zdravotní problémy nebo sezením trávíte denně dlouhé hodiny, vsaďte na ergonomický nábytek. Ten podporuje správné držení těla a může snížit riziko bolesti zad nebo krční páteře. Obecně doporučujeme odolné a snadno udržovatelné materiály, které při správné péči vaší oáze klidu zajistí dlouhou životnost. Uvidíte sami, že investice do kvalitního nábytku se vám vyplatí.

Výběr stylu závisí na vašich osobních preferencích a celkovém designu vašeho bytu. Nabízí se vintage, industriální, minimalistický nebo jiný styl, který se vám líbí a ladí s ostatním vybavením vaší domácnosti. Pokud byste si nevěděli rady, nebojte se obrátit na interiérového designéra.

bilal-mansuri-1DqQG47_Xxo-unsplash.jpg

Buďte kreativní a zohledněte své potřeby

Máte vyhrazený prostor i nakoupené základní kousky? Teď přichází na řadu detaily. Třeba správné osvětlení může udělat zázraky. Mějte na paměti, že tlumené osvětlení pomáhá uklidnit mysl a vytvořit relaxační atmosféru. Sáhnout můžete po stojací lampě s jemným světlem, vonných svíčkách nebo LED páscích. Opomíjet byste neměli ani další smysly. Zvažte pořízení reproduktorů, které vám umožní poslouchat písničky nebo zvuky přírody, jež mohou pomoci uvolnit stres a napětí. Pro voňavý zážitek si pořiďte aroma lampu s esenciálními oleji.

yit_suomi_hloubetin_015.jpg

Pocit harmonie vykouzlí dotek přírody. Pořiďte si domů rostliny, jež nejenom oživují prostor, ale také zlepšují kvalitu vzduchu. Uklidňujícími účinky se vyznačuje celá řada bylinek, jako například levandule. Vaše oko zase potěší roztomilá řasokoule.

b.png

Relaxační koutek vytváříte sami sobě na míru. Přidejte do něj proto i předměty, které máte rádi a mají pro vás osobní význam – zkuste umístit třeba fotky, obrazy či upomínkové předměty. Obklopit se můžete i oblíbenými knihami či časopisy. Zároveň jej udržujte dobře organizovaný. Uklizený a čistý prostor vám umožní plně se soustředit jen na odpočinek.

A nakonec, nezapomeňte si vytvořený relaxační koutek užívat naplno. Vyhraďte si čas jenom pro sebe, abyste se mohli odreagovat, meditovat, číst si nebo jen tak lenošit. Jedná se o jednu z nejlepších investic do vašeho fyzického i duševního zdraví.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.