• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 13.08.2023
  • 260 zobrazení

Jak zařídit pokoj pro teenagera

Konec léta je za rohem a s ním se blíží nejen nový školní rok, ale také nová fáze života pro mnoho teenagerů. Pro ně není důležité pouze nakoupit učebnice a školní potřeby, ale také vytvořit si svůj vlastní útulný prostor, kde budou moci relaxovat, učit se a vyjádřit svou osobnost. Zařídit studentský pokoj může být vzrušující, ale také náročný úkol. V tomto článku se podíváme na několik inspirujících nápadů, jak vytvořit skvělý prostor pro mladého dospívajícího s ohledem na moderní bydlení i praktičnost.

O tom, jak správně vybavit dětský pokoj, jsme vám řekli. Ale co když vaše ratolest z dětského věku vyrostla a „starý“ pokoj už jí nestačí? Jak vytvořit bezpečné útočiště, ať už pro vzpurného rebela či vzorného studenta? Každý má své jedinečné potřeby s ohledem na svou povahu a zájmy, které byste měli vzít v potaz. Obecně ale nezapomeňte na výběr multifunkčního nábytku, správnou barevnou paletu, osobní koutek, vhodné osvětlení, úložné prostory a funkční design. Výsledkem by měl být pokoj, ve kterém se teenager bude cítit „jako doma“.

imagevhuv.png

Učení, spánek a zábava jako klíčové body studentského života

Při zařizování je dobré myslet na tři základní zóny. První se soustředí na pracovní prostor – tedy psací stůl s dostatečným světlem a nejlépe i s úložným prostorem. Důležitými doplňky jsou odkládací plochy například pro různé technologie, jako je výsuvná deska pro klávesnici nebo nástavec na monitor. Ergonomická židle s možností polohování, nastavitelným opěrákem hlavy a podpěrkami pro nohy je pak zásadní pro pohodlné a efektivní studium.

Další zóna se věnuje spacímu prostoru – kvalitní postel a matrace jsou nezbytnostmi pro zdravý spánek. Většina mladých lidí upřednostňuje větší postele hlavně pro jejich pohodlí a také pro případné návštěvy. Pod postel můžete přidat praktické úložné šuplíky, který schovají i občasný nepořádek.

Třetí část zahrnuje relaxační prostor, tedy měla by poskytovat místo pro odpočinek nebo volnočasové aktivity. Myslete na soukromí vašeho dítěte a vytvořte mu prostředí, kde může vyjádřit svou kreativitu. Může zahrnovat čtecí koutek, pohovku pro setkání s přáteli, hudební nástroje a další vybavení podle zájmů studenta. Důležité je, aby se zde teenager cítil bezpečně a příjemně – toho lze dosáhnout prostřednictvím dekorací jako jsou fotky nebo plakáty, osvětlení, pokojových rostlin (třeba nenáročných řasokoulí) a dalších prvků. Samozřejmě se můžete inspirovat současnými trendy v bydlení, například skandinávským hygge stylem bydlení, který navozuje uvolněnou atmosféru. Krásně se bude vyjímat v našem developerském projektu PARVI Cibulka, kde ke koupi zbývá zhruba třicítka bytů loftového typu – na některé z nich navíc aktuálně nabízíme výraznou slevu.

V duchu minimalismu a udržitelnosti

Studentský pokoj obvykle nedisponuje nadbytečným prostorem a každý centimetr bývá využit na maximum. Pod postelí, na stěnách a ve výškách umístěte různé úložné prvky, jako jsou šuplíky, police a regály. Spolu s vaším puberťákem najděte každé věci své specifické místo, kde bude snadno dostupná a nebude nikde překážet. Vyvarujte se přeplnění místnosti zbytečnými dekoracemi a nábytkem, který by mohl znemožnit volný pohyb. Během reorganizace pokoje se přímo nabízí rovnou i vytřídit šatník.

Pro vytvoření pohodlného studijního i odpočinkového prostoru zvolte také správné osvětlení. Kromě stropního zvažte různé druhy lamp, jako jsou ty stolní, na noční stolky nebo dekorativní řetězce světel, jenž bývají oblíbené především u mladých slečen. Hravé prostředí vytvoří LED pásky, které oceníte i z hlediska úspory nákladů a šetrnosti k životnímu prostředí.

gabrielle-henderson-DWt0SixqK-A-unsplash.jpg

Barvy vybírejte srdcem

Opomenout byste neměli výběr barevné škály, jež může vytvořit tu pravou atmosféru. Nechte teenagera vybrat si barvy, které ho osloví, a následně je zahrňte do dekorací, závěsů, polštářů a doplňků. Dívky spíše inklinují k teplejším odstínům, jako je oranžová, růžová či červená. Chlapecké pokoje se typicky nesou v chladnějších tónech, například v modré. Navrhnout můžete i tóny fialové či zelené, které podněcují kreativitu a fantazii. Navíc dokáží uklidnit i roztěkané a nervózní jedince. Při poruchách soustředění vyzkoušejte světle modrou barvu, ta totiž napomáhá koncentraci a ulevuje od stresu a napětí. U rozhodnutí se můžete přiklonit také ke znamení zvěrokruhu.

Nemusíte nutně do dané barvy zahalovat celé zdi, kýženého efektu dosáhnete také třeba designovými barevnými skříňkami. Převážná část nábytku ve studentském pokoji by se stejně měla nést zejména v bílé barvě nebo v přírodních tónech, například v dekoru dubu. Tyto neutrální odstíny totiž působí svěže, pozitivně, jsou nadčasové a mimo jiné i usnadňují učení.

drew-gilliam-qlXsf_zL5ec-unsplash.jpg

Zapojte teenagera do procesu tvorby

Při zařizování pokojíčku pro dospívajícího hlavně berte v úvahu jeho osobnost a představy o vlastním vysněném bydlení. Mít možnost rozhodovat o vzhledu svého pokoje může být pro teenagera velmi důležité – pokud budete poslouchat a respektovat jeho názory a přání, vytvoříte pro něj nejen esteticky příjemný prostor, ale také místo, kde může plně rozvíjet svou individualitu a záliby.

A jestli uvažujete o pořízení nového bytu v Praze, kde vytvoříte harmonické bydlení pro celou rodinu, poohlédněte se v developerských projektech od YIT. Obraťte se na naše obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“. Nyní můžete využít například speciální bonus -2 % z ceny při koupi bytu v projektech HAPPI Milánská a RIVI Bachova! Neváhejte, nabídka je časově omezena.