• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 26.02.2022
  • 753 zobrazení

Jak na „must have“ studentský pokoj?

Pořídili jste si nový byt v Praze a přijde vám jako samozřejmost, že spíte v ložnici, odpočíváte v obývacím pokoji a pracujete v pracovně? Studenti však v drtivém většině případů koncentrují své denní činnosti mezi zdi jednoho pokoje! Ten tak slouží jako multifunkční místnost k práci, učení, odpočinku, spánku i zálibám a trávení času s nejbližšími, proto jeho vybavení může představovat značný oříšek. Poradíme vám, jak zařídit moderní bydlení pro dospívající vkusně a efektivně!

Myslete na 3 hlavní zóny

Inspiraci na bydlení pro ty nejmenší jsme vám již přinesli v článku o vybavení dětského pokoje. S nástupem na střední a vysoké školy se však razantně mění požadavky i životní styl. Studenti chtějí více soukromí, ať už pro svůj sociální život nebo učení, které se protahuje i dlouho do noci. Na co tedy při zařizování jejich království myslet?

Klíč k úspěchu představuje dodržování pomyslných zón v interiéru:

  • Pracovní: Její alfou i omegou je psací stůl s dostatkem přirozeného světla i kvalitním umělým světlem. S kouskem kdysi zakoupeným pro o půl metru menší postavu se už rozlučte. Vsaďte nyní na nějaký vyšší a adekvátně prostorný s dostatečným úložným prostorem. Dobrými orientačními kritérii je výška i šířka mezi 70 až 80 centimetry a délka mezi až 160 centimetrů. Pokud nenarazíte na nějaký se spoustou šuplíků, o další úložiště se postará třeba pojízdní kontejner na kolečkách. Pro lepší orientaci a větší přehlednost věcí v přihrádkách se poohlédněte po různých organizérech. Vhodnými doplňky stolu se stanou také odkládací plocha pro počítač či notebook, výsuvná deska pro klávesnici a nástavec na monitor, ten by měl být v úrovni očí. Užitečnou vychytávku pro lepší organizaci kabelů od veškeré elektroniky pak nabízí nejrůznější otvory ve stole. Z materiálů vsaďte na sílu přírody – s masivním dřevem nešlápnete vedle! Velmi důležitým bodem je pak také ergonomická židle, která bude shovívavá ke studentovým zádům. Její součástí by měla být možnost polohování, zvýšený opěrák hlavy s nastavitelnou výškou a možnost položit chodidla na zem, aby studentovy končetiny tvořily pravý úhel – více si přečtěte v tomto článku. Co se týče světla, u pracovního stolu je vhodné LED osvětlení v bílé barvě. Zónu poté doplňte dalším drobným vybavením, které student v rámci svého oboru potřebuje – může se jednat o klasickou korkovou nástěnku na nejrůznější poznámky a termíny odevzdání, tabuli s fixy na procvičování matematiky či malířský stojan.
  • Spací: Rozhodně se neobejde bez postele a kvalitní matrace – jak ji vybrat jsme vám sepsali zde. Myslete i na to, že stále více mladších lidí dnes již preferuje minimálně jedna a půl lůžka, ať už kvůli většímu komfortu nebo případným návštěvám. Pokud vybavujete prostorově menší pokoj, můžete navíc přidat pod postel několik šuplíků pro trochu úložného místa navíc. Spoustu tipů o vytvoření plnohodnotného prostoru naleznete v tomto článku! V bytech loftového typu s vysokými stropy, jako jsou například u developerského projektu Parvi Cibulka, lze šikovně spací část oddělit mezipatrem a vytvořit tak studentský mezonet ve skandinávském stylu bydlení!
  • Relaxační: Má za úkol vyjádřit osobnost studenta a poskytnout prostor pro jeho volnočasové aktivity. Může se tak například jednat o čtecí koutek s velkým pohodlným ušákem, několikapatrovou knihovnou a stojací lampou s teplým žlutým osvětlením, které nepůsobí tak intenzivně a dráždivě. Od věci nejsou ani pohovka pro setkání s přáteli, posilovací lavice s činkami, křeslo s vlastní televizí na sledování filmů a seriálů či piano, kytara a další hudební nástroje. Pro zútulnění by se neměly opomenout ani dekorace v podobě plakátů, fotografií, polštářků či květin.

Tip na závěr: Ať už plánujete rekonstrukci studentského pokoje, nebo jej zařizujete po koupi bytu od píky, vezměte to od podlahy! Od dříve populárních plovoucích podlah se pomalu upouští a nahrazují je materiály snazší na údržbu, například marmoleum či dlažba. Ozvláštnit je můžete nápaditým koberečkem. A pokud se zároveň s tím rozhodnete i vymalovat, co takhle nechat o barvě rozhodnout hvězdy?