• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 29.09.2021
  • 822 zobrazení

Jak vytěžit z malého bytu maximum

Ke koupi bytu 1+kk či 2+kk se uchyluje stále více lidí. Ať už se jedná o singles, páry, anebo i vícečlenné rodiny, které si s ohledem na současnou situaci na realitním trhu nemohou další metry navíc dovolit. Nepopiratelná intimita a finanční úspora u menších bytů je však vykoupena bojem o efektivní využití každého kousku volného místa. I když prostor zázračně nenafouknete, snadno v něm můžete vytvořit uvolněnou a vzdušnou atmosféru. Stačí se při zařizování řídit pár zásadami, jak jej například alespoň opticky zvětšit!

Není garsonka jako garsonka

Tu standardní zná snad každý. V jedné místnosti musíte v podstatě vytvořit kuchyňskou, obývací, ale rovněž spací, případně pracovní zónu. Proto se zde často využívá třeba praktický přenosný či mobilní nábytek s kolečky. Obdobně se sází i na víceúčelové kousky, například na postele se šuplíky nebo taburety s úložným prostorem. Různé skládací stolky a židle zase mohou být nachystané pěkně bokem do doby, než přijde návštěva. Více o tomto plnohodnotném spojenci v boji s nedostatkem místa se dozvíte v tomto článku.

Moderní developerské projekty ovšem nabízí netradiční řešení. Například v unikátním projektu Parvi Cibulkaindustriálním stylu bydlení působí byty 1+kk jako 2+kk. Jak je to možné? Díky nadstandardně vysokým stropům a galeriím!

YIT_Pravi_Cibulka_018.jpg

U bytů 1+kk pojmenovaných GALLERY pak získáte prakticky další místnost navíc – nápaditá vestavěná patra mohou plnit hned několik funkcí. Je jen na vás, jakou si vyberete. Jedná se o vhodnou variantu třeba pro mladý pár, přičemž na galerii může vzniknout prostor pro pracovnu, kde bude zajištěn klid a soukromí stranou obývací části. Nebo zde uděláte dětský pokoj a místo pod galerií pak bude skýtat vytoužený hrací koutek. Nabízí se také vytvoření praktické šatny či ložnice pro hosty. Díky výšce stropů až 4,5 metru pak lze veškeré vybavení hnát i do výšky, díky čemuž nevytvoříte v interiéru pocit zastavěnosti a stísněnosti.

YIT_Pravi_Cibulka_017.jpg

Málo místa, mnoho možností

Pokud přeci jen prahnete po klasickém novém bytě v Praze a rozhodli jste se pro 1+kk nebo 2+kk například v projektu Koti Libeň, inspiraci na bydlení v menších prostorách nabízí designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. V tomto článku vám poradí, na co se zaměřit a čeho se vyvarovat při jejich zařizování.

Obecně určitě vsaďte na pravidla skandinávského stylu bydlení a jeho důraz na minimalismus – volte jednoduché linie a nadčasový elegantní design nábytku. Za zkoušku stojí také využití osvědčených optických triků, díky nimž bude byt vizuálně působit větší, než ve skutečnosti je. Evergreenem v těchto rafinovaných klamech se staly například pruhované tapety či zrcadla.

O navození příjemné atmosféry se vám pak postará světlo, a to jak denní, tak umělé. Zapomeňte tedy na dlouhé a tmavé závěsy a raději sáhněte po průhledných záclonách nebo žaluziích, klidně ve spojení s chytrými technologiemi. I u osvětlení dbejte na střídmost, do středu místnosti stačí jen drobný lustr. Pro oživení pak sáhněte po nejrůznějších lampičkách a LED páskách.