• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 15.08.2021
  • 420 zobrazení

Dokonalá postel krok za krokem

Průměrný člověk za svůj život prospí přes 200 000 hodin. To je zhruba třetina života! Tak velkou část svého času byste rozhodně měli věnovat kvalitnímu spánku. Během něj totiž dochází k regeneraci celého těla, především mozku. Posiluje se tak zdraví, především se zamezuje zánětlivým procesům, zároveň se uvolňují napjaté svaly a podporuje se správná činnost orgánů a samozřejmě se zlepšuje paměť a podporuje se kreativita.

Ať už tedy máte vyřešený pronájem bytu nebo plánujete koupit byt v Praze, neodmyslitelnou součástí moderního bydlení by se měla stát prvotřídní postel. Poradíme vám, jak ji vybrat!

YIT 2017-04-10 0012.jpg

Kdo na ní bude uléhat?

Nejdříve si ujasněte velikost. Při výběru zohledněte jednak volný prostor v ložnici a jednak požadavky konkrétního spáče. Standardní rozměry pro jednolůžko činí 90 x 200 cm, pro dvoulůžko pak 160 x 200 cm nebo 180 x 200 cm. Pokud vybíráte postel jen sami pro sebe a rádi se roztahujete, klidně zvolte stále oblíbenější variantu o rozměrech 120 x 200 cm.

V potaz berte také svou výšku. Obecně platí, že délka postele by měla být alespoň o 25 cm delší, než kolik měříte. Kvůli pohodlnému vstávání a hygienickým důvodům by pak lůžko mělo být minimálně půl metru nad zemí. Pro lidi vyššího vzrůstu, s bolavými klouby či seniory je pak možné volit také výšku až 65 cm. Optimalizovat ji můžete samozřejmě také vyšší matrací či roštem.

YIT_Pori_VZB_006.jpg

Dvakrát měř, jednou řež

Před nákupem mějte na paměti, že se postel typicky skládá ze tří částí – z korpusu, roštu a matrace. Čalouněné se prodávají vcelku, ale ceny těch masivních či kovových se většinou uvádí pouze za rám; rošty a matrace se tedy přikupují zvlášť. To samé platí i například u úložných šuplíků. Pečlivě si tak překontrolujte, zda jste pořídili všechny části. Rozhodně se nestyďte postel v obchodě vyzkoušet! Pouhým pohledem nic nepoznáte. A má-li Vaše nové lůžko sloužit nejen Vám, ale i partnerovi, měli byste ji jednoznačně vybírat společně. Po promyšlení finanční částky, kterou jste ochotni investovat, nastal čas vybrat styl, ve kterém se ponesou vaše noci.

YIT_Ranta_007.jpg

Prim hraje materiál, ale i vzhled

Jako první byste určitě měli zkoumat, z čeho je postel vyrobena. K tradičním materiálům patří dřevo, kov či čalounění. Zároveň byste neměli zapomínat na sladění designu se zbytkem interiéru.

Do bytů ve skandinávském stylu bydlení se hodí jednodušší postele z masivu s rovnými liniemi a jednoduchými čely. Dřevo, nejčastěji buk, dub či ořech, se navíc řadí k těm nejkvalitnějším materiálům. Zajišťuje dlouhou životnost, celkovou stabilitu, je příjemné na dotek i na pohled. Rovněž se hodí pro alergiky.

Evergreenem českých domácností se stala postel čalouněná. Konstrukce i čelo bývají potažené textilií či kůží a nabízí se tedy v nejrůznějších vzorech a barvách. Krásně tak zapadne například i do venkovského stylu bydlení. Zde investujte právě do provedení čalounění a prošití, aby nedošlo k rychlému znečištění a znehodnocení. Jako bonus určitě oceníte dostatek úložného prostoru vespod.

Pokud preferujete bydlení v industriálním stylu, nebojte se poohlédnout i po kovových postelích z profilovaných plechů a dutých trubek. Opět dbejte na precizní výrobu. Levnější varianty mohou silně vrzat, takže upřednostněte poctivou kovářskou práci. Inspiraci pro bydlení nabízí také paletové postele. Ty se staly trendem posledních let díky své originalitě a snadnému pořízení – jejich výrobu totiž hravě zvládnete i sami.

Nebojte se ani kombinace více materiálů. Nicméně je potřeba si dávat pozor na to, z čeho je vyrobená hlavní konstrukce – vyhněte se dřevotřísce či dřevoplastu, nemají zdaleka tak dobré vlastnosti, ani dlouhou životnost.

YIT_Suomi_Hloubetin_004.jpg

Základ pro zdravý spánek

Po rámu nastal čas pro výběr matrace. Doba, kdy jste měli na výběr pouze mezi pružinovou a pěnovou, je dávno pryč. Dnes můžete kromě nich vybírat i z gelových, latexových, kombinovaných, matrací s kokosovou vrstvou, s vrstvou z paměťové pěny… zkrátka možnosti jsou (téměř) neomezené. Doporučujeme poradit se s odborníkem ve specializované prodejně, a především ji vyzkoušet na vlastní kůži, jelikož každý máme jiné potřeby, například co se týče tvrdosti. A budete-li postel sdílet s někým, jehož váhová kategorie se výrazně liší od té vaší, je vhodné zvolit lůžko se dvěma matracemi, aby ve vás noční procházky partnera nezpůsobily pocity vlnobití na moři.

Ceny u těch lepších začínají na zhruba 10 000 Kč. Seženete samozřejmě i speciální matrace v řádech několika desítek tisíc s tou nejvyšší zdravotní certifikací s paměťovou či gelovou pěnou s tou nejlepší anatomickou i ortopedickou podporou. A jelikož se často jedná o investici klidně na dalších 20 let, rozhodně se nevyplatí na matraci šetřit. To samé platí pro ty nejmenší. Při výběru jejich matrace byste si měli dát obzvlášť záležet, neboť u dětí se během spánku produkuje tzv. růstový hormon, který je zodpovědný za správný vývoj kostí. Vyhněte se tedy například paměťové pěně, která se přizpůsobí tvaru a velikosti těla – u dospělých tedy sice příjemně kopíruje křivky, ale u dětí kvůli tomu nenabízí kýžený prostor pro přirozený růst.

Ke kvalitní matraci neodmyslitelně patří rošt. I zde je nabídka pestrá – od polohovatelných, po pevné, lamelové až po talířové. Při volbě populárního lamelového roštu nezapomeňte po vybalení a nainstalování nastavit tvrdost tak, aby se vám spalo pohodlně.

YIT_Vantaa_VZB_011.jpg

Finální detaily

Dalším důležitým elementem, který vás bude provázet v říši snů, je polštář. Pokud jeho výběr podceníte, zaděláváte si na problémy s krkem či páteří nebo na bolesti hlavy. Rozhodujte se podle tvaru, velikosti, výplně, ale i vaší oblíbené polohy při spaní, ročního období a vašich zdravotních indispozic. Optimálně by měl držet vaši krční páteř v rovině, nesmí být tedy ani moc nízký, ani moc vysoký. Polštář se doporučuje kupovat přímo s matrací a zkoušet je dohromady.

Abyste měli z nové postele patřičnou radost, doplňte ji pestrobarevným povlečením, dekorativními polštářky a příjemnými peřinami a dekami. Nezapomeňte také na vhodný noční stolek k praktickému odkládání knihy či kosmetiky. Pro tu správnou atmosféru ještě přidejte lampičku, světelný řetěz či LED pásky. Vůně čerstvě vypraného ložního prádla pak dotáhne první noc k dokonalosti.

Přejeme sladké sny!