• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 25.03.2023
  • 326 zobrazení

Třídění se netýká jen odpadků, ale i oblečení

Když se řekne recyklování, asi každý si představí správně roztříděný směsný odpad – od plastů, přes papíry a skla až po další druhy. I když jsou toto zásadní kroky například ke snížení uhlíkové stopy nebo redukci odpadu na skládkách, existuje i další aspekt třídění, který bývá přehlížen, a sice recyklace oblečení. Módní průmysl je jedním z největších znečišťovatelů planety a je na čase, abychom začali přemýšlet o dopadu našeho oblečení na životní prostředí.

pawel-czerwinski-RkIsyD_AVvc-unsplash (1).jpg

Proč je třídění oblečení důležité

Módní průmysl patří k celosvětově nejvíce znečišťujícím odvětvím, jelikož tvoří až 10 % všech emisí oxidu uhličitého. Zejména „fast fashion“, tedy rychlá móda, je známá svými neudržitelnými praktikami, kdy se oblečení vyrábí levně a rychle, což vede k neustálému koloběhu jeho nakupování a vyhazování. Módní průmysl produkuje více než 150 miliard oděvních výrobků každý rok, což se rovná téměř 20 novým kouskům pro jednu osobu. Tím tak vzniká značné množství textilního odpadu, který často končí na skládkách.

sarah-brown-oa7pqZmmhuA-unsplash.jpg

Jak přerušit koloběh rychlé módy

Navzdory všemu špatnému, co módní průmysl už napáchal, existují způsoby, jak se můžeme pokusit zvrátit, nebo alespoň zmírnit jeho negativní dopady na naši planetu. A protože do jisté míry jsou to právě spotřebitelé, kteří určují fungování trhu a množství vyrobeného oblečení, je tedy i částečně na nás, abychom začali dělat udržitelné a ekologicky uvědomělé módní volby.

První krok, který můžete realizovat, je zavázat se k nakupování pouze nezbytných kousků. Vzdáte-li se častých nákupů, činíte vědomé rozhodnutí nepodporovat řetězce s rychlou módou. Nakupujte méně, a to pouze nadčasové, univerzální a udržitelné kousky. Nepodléhejte jednorázovým módním trendům, noste to, co už máte ve skříni. Poděkuje vám jak životní prostředí, tak i vaše peněženka. Zkuste si například při ukládání zimních věcí na letní spánek důkladně projít celý váš šatník a uvidíte, že určitě skrývá dávno zapomenuté perly, s nimiž ještě uděláte parádu. Ať už je to skvěle padnoucí džínová bunda, nebo pohodlné tenisky, dejte jim ještě šanci a myšlenky na nákup nových, většinou totožných kousků, tentokrát opusťte.

luis-otto-qOVVlOJg8_0-unsplash.jpg

Jednou z dalších možností, jak s tímto problémem bojovat, je recyklace oblečení. Nákupem šatů z druhé ruky chráníte oblečení před skládkami, snižujete poptávku po výrobě nového, a často ještě navíc ušetříte peníze. Originální a stylové kousky pořídíte třeba ve Filtr Coffee and Clothes, kde si můžete zpříjemnit nákup třeba hrnkem výběrové kávy, chai latté, matchi nebo limonády. Potrpíte-li si na kvalitu, navštivte Malé černé. Obchod maminky a dcery prodává oblečení především z kašmíru, semiše nebo hedvábí. Jestli patříte k milovníkům retro stylu a sportovně laděné módy, zavítejte do Almo Vintage. S tzv. sekáči se v poslední době doslova roztrhl pytel a již dávno nepředstavují jen nouzové řešení, ale plnohodnotnou alternativu k nákupu oblečení z konfekce. Určitě oceníte také fakt, že většina z nich nabízí i možnost online nákupů.

Samozřejmě všichni dobře víme, že někdy nadejde čas na to, rozloučit se s něčím z našeho šatníku. To, že už určitý kousek nedělá radost nám, neznamená, že nepotěší někoho jiného. Namísto vyhazování nenošeného oblečení nebo jiných nepotřebných předmětů, je zkuste darovat nebo prodat. Nepoužívané věci můžete věnovat třeba skrze portál nevyhazujto.cz, jehož partnerem je YIT. Jedním z online bazarů, kde můžete prodávat a nakupovat oblečení, je například vinted.cz. Zde seženete jak nové, tak i nošené kousky. Pokud vaše staré oděvy už nejsou vhodné na darování ani prodej, můžete je recyklovat pro jiné účely. Zachránit tak lze i stará trička, která využijete například jako hadry na čištění.

nevyhazujto.JPG

Ochrana životního prostředí a udržitelnost jsou naší odpovědností k zdravému a modernímu bydlení. Uvědomělým rozhodováním o spotřebě a likvidaci oblečení můžeme společně snížit množství textilního odpadu na skládkách a redukovat environmentální problémy. Správná recyklace a nakládání s odpadem (včetně oblečení, ale i třeba biodopadu) jsou důležitými dílky skládačky, kterými dokáže přispět každý z nás.

Šetrnost k životnímu prostředí je jedním z klíčových prvků filozofie YIT a udržitelně se tak snažíme chovat i na stavbě. Inspiraci na bydlení představují naše developerské projekty, při jejichž výstavbě hledáme a implementujeme ekologicky udržitelná řešení. Začali jsme například používat takzvaný „zelený" beton, tedy beton z recyklovaného kameniva, k jehož hlavním přednostem patří úspora přírodních zdrojů a energie na jejich těžbu, podpora cirkulární ekonomiky využitím druhotných materiálů a snížení uhlíkové stopy. V komplexu VESI Hostivař dojde jeho začleněním ke snížení emisí CO2 o téměř 3 %. Pro zalévání se bude v komplexu přednostně využívat dešťová voda z akumulačních nádrží. Právě šetrné nakládání s vodou patří rovněž mezi naše základní cíle. Implementujeme proto prvky na zachytávání dešťové vody v místě dopadu a její následné využití pro zálivku zeleně ve veřejných prostorech nebo na předzahrádkách.