• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 21.04.2022
  • 570 zobrazení

Jak na harmonický obývací pokoj?

V obývacím pokoji se rodina schází, hostí zde návštěvy a obecně v něm tráví podstatné množství dne. Vzhledem k mnoha požadavkům, které jsou tedy na místnost kladeny, je praktické rozložení nábytku klíčové. Poradíme vám, na co se v rámci moderního bydlení zaměřit!

02.jpg

Zvolte ústřední bod pokoje…

Před rozmisťováním nábytku se na chvíli zastavte a zamyslete se, co je ústředním bodem celého pokoje, který chcete nechat vyniknout. Rozhodujte se podle toho, co zde nejčastěji děláte – trávíte večery před televizí, sedáváte u krbu, kocháte se výhledy z okna, relaxujete s knihou ve svém oblíbeném křesle či se scházíte kolem stolu u deskových her? Přizpůsobte místa na sezení těmto klíčovým bodům a odkládací prostor umístěte do bezprostřední blízkosti.

… a podle něj vše ostatní

Poté co si vytvoříte jasnou představu o tom, k čemu má obývací pokoj sloužit, vrhněte se na nábytek. Lidská přirozenost nám velí hlídat si záda, všeobecné doporučení tedy velí umístit sedací soupravu ke stěně a čelem ke vstupním dveřím. Pro praktické využití prostoru je ovšem důležité ji směřovat právě k ústřednímu bodu. K pohovce neodmyslitelně patří i křesla a taburety po stranách. Ty nemusí mít nutně stejnou barvu čalounění, jde pouze o to, aby celek působil sladěně a harmonicky. Chcete-li dosáhnout skandinávského stylu bydlení, vsaďte na tlumené přírodní tóny a zapojte sílu přírody. Rádi lebedíte? Zvažte gauč s polohovacími mechanismy na zvedání nohou a sklápění zadní části. Určitě nezapomeňte prostor pro sezení zútulnit polštářky, dekami či květinami – zkuste bylinky či řasokoule.

03.jpg

Méně je více

Úložný prostor v obývacím pokoji by měl v první řadě pojmout všechny věci, které chcete schovat před zraky hostů, a líbivě ukázat vše, co chcete dát na odiv. Snažte se je proto vybírat efektivně, aby skříně a skříňky příliš nezahlcovaly prostor. Dávno už odzvonilo enormní obývací stěně – jak ji přizpůsobit aktuálním trendům jsme vám radili zde. V duchu minimalismu vám bude stačit pár skříněk či knihoven a několik poliček. Co se týče televize, poslední dobou různé zdroje inspirace na bydlení vybízí k rozhodnutí, zda ji budete chtít přiznat, či schovat do skříňky nebo za posuvné dveře.

Rafinovaný úložný prostor dnes již poskytují i pohovky či menší konferenční stolky. Další malou vychytávkou jsou závěsné skříňky, které často využíváme u vzorových bytů v našich developerských projektech. Jejich výhodou je, že tolik nezmenšují prostor, a navíc lze pod nimi pohodlně vytřít či vysát. Neopomeňte ani košíky, boxy a organizéry, které vám ve skříních dlouhodobě zajistí pořádek a přehled.

04.jpg

Nezapomínejte na světlo

Správné osvětlení dělá s pokojem divy. To centrální je samozřejmostí, pro tu pravou atmosféru se však zaměřte na menší lampičky a vhodné žárovky. Vedle pohovky by neměla chybět stojací lampa s přímým světlem na čtení. Dále podsviťte centrální body pomocí LED pásků či bodového osvětlení – o jejich výhodách jsme se rozepsali zde. Tipem pro fajnšmekry jsou smart žárovky, u kterých je skrze aplikaci na mobilním telefonu možné měnit nejen intenzitu, ale i barvu světla. Na večer s deskovými hrami tak můžete zvolit ostré bílé světlo pro lepší soustředění, ke čtení se skvěle hodí měkké žluté světlo a filmový večer můžete okořenit hravými sytými barvami, které skvěle dokreslí zážitek ze snímku.