• Financování
  • 12.02.2019
  • 298 zobrazení

Tipy, jak dosáhnout na zajištění hypotéky

Pořídit si nové bydlení je pro mnohé z nás bez hypotečního úvěru prakticky nemožné. Navíc Česká národní banka (ČNB) zavedla řadu zpřísňujících podmínek, například na dosažený čistý příjem žadatele vůči dluhu a měsíčním splátkám, čímž šanci získat hypotéku mnoha lidem výrazně ztížila. Dalším z limitů je požadavek, aby kupovaná nemovitost nepřekročila hranici poměru mezi výší úvěru a hodnotou zastavené nemovitosti (ukazatel LTV). Žadatel tak musí mít našetřeno mnohem více vlastních financí, ručit další nemovitostí, případně využít kombinaci hypotečního úvěru a nezajištěného úvěru od stavební spořitelny.

Našetřete si

Pro získání hypotéky je nejlepší našetřit alespoň 10 %, ideálně však 20 % z hodnoty kupované nemovitosti, protože dnes banky nejčastěji poskytují 80 % z odhadní ceny. Hypoteční úvěr ve výši 90 % získáte jen výjimečně. Svým klientům ho při koupi nového bytu zajistí např. developer YIT prostřednictvím svého hypotečního partnera Gepard Finance. Hypoteční makléřka Lenka Kolafová radí: „Pokud uvažujte o hypotéce a chybí vám vlastní prostředky, začněte bezodkladně spořit. Ideální je odkládat bokem 100 až 120 % plánované splátky. Zaprvé si tak poměrně rychle našetříte a zadruhé si ověříte, že v budoucnu zvládnete bez potíží hypotéku splácet. Je to sice náročné, ale jestli dokážete i při placení nájmu takto spořit, budete mít jistotu, že dokážete vycházet s penězi a ještě si vytvoříte rezervu.“

Spotřebitelská půjčka na nové bydlení? Rozhodně ne!

„Klasická spotřebitelská půjčka je pro financování nového bydlení obzvláště nevhodná kvůli nevýhodné úrokové sazbě 3,99 – 10 %. Existují zde ale také další negativa jako krátkodobá splatnost (maximálně 6-8 let) nebo výše půjčky nepřesahující limit 500 tisíc Kč,“ vysvětluje Lenka Kolafová. Doporučuje mnohem lepší řešení, kterým je využití nezajištěného úvěru od stavební spořitelny, který má nižší úrok. Při žádosti o hypotéku banka tento závazek započítává do bonity klienta, pomůže ovšem vyřešit problém chybějících naspořených peněz. Zejména pro mladší lidi, kteří sice mají dobré příjmy, ale nestihli zatím dost našetřit, je to ideální volba.

Programy pro mladé

Pokud splňujete podmínky, že váš věk zatím nepřesáhl 36 let, můžete využít podporu z Programu pro mladé od Státního fondu rozvoje bydlení. Výhodou je určitě příjemná úroková sazba, která aktuálně odpovídá asi 1,98 %, navíc při narození nebo osvojení dítěte máte nárok na dotaci 30 tisíc Kč. Nicméně i zde platí nutnost zástavního práva v prvním pořadí, musíte mít naspořeno alespoň 20 % a horní hranice úvěru při koupi nového bytu činí 1,2 milionu Kč, což je pro pořízení nového bydlení v Praze velmi nereálná částka.