• CZ Articles
  • 23.02.2021

Co se událo na realitním trhu v roce 2020? A co přinese ten letošní?

Začátek nového roku přímo vybízí k ohlédnutí za tím uplynulým. Do všech odvětví, ale i našich životů, zasáhla pandemie koronaviru. Jaké dopady měla na trh s nemovitostmi? A jaká je situace nyní?

Ač se pandemie loni citelně dotkla řady oborů i životů nás všech, na realitní trh výraznější dopad neměla. Po jarním útlumu poptávky po nových bytech, kdy se lidé vyrovnávali s novou situací a firmy masivně přecházely na home office a digitální formy komunikace, se zájem o bydlení a o investice do nemovitostí začal opět zvyšovat. Přispěly k tomu také nízké úrokové sazby hypoték.

Nedostatek bytů trvá

Poptávka po nových bytech tak zejména v Praze nadále výrazně převyšuje nabídku. A nedostatek novostaveb na prodej bude přetrvávat, protože trh ovlivňuje hned několik dlouhodobých faktorů, mezi něž patří složitý a zdlouhavý povolovací proces, zdražování pozemků i stavebních prací a materiálů, ale rovněž vysoké daňové zatížení. Dle údajů Českého statistického úřadu bylo v metropoli k listopadu 2020 dokončeno zhruba 4 000 bytů. K pokrytí poptávky by však hlavní město potřebovalo roční přírůstek až 10 000. Ceny tak ani v tomto roce podle odborníků klesat nebudou.

YIT v minulém roce prodala téměř tři stovky nových bytů v Praze. Letos jich plánuje na trh uvést mezi 400 až 650 dle získaných stavebních povolení, a to v Praze 11, 12 a 15 a také v Praze 9, kde chce zahájit výstavbu areálu LAPPI Hloubětín. V lednu již spustila prodej bytů z projektu KOTI Libeň. Zájemci o nové bydlení mohou vybírat rovněž z nabídky v komplexu SUOMI Hloubětín, RANTA Barrandov a rezidenci PARVI Cibulka. „Poptávka po našich bytech je dlouhodobě stabilní. Pandemie se obecně kromě krátkého útlumu na jaře do koupě bytů příliš nepromítla. Stále evidujeme velký zájem a prodeje běží,“ uvádí obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová a dodává: „A to se týká i investičních bytů v Praze. U nich se dá říci, že poptávka ještě vzrostla, protože lidé v nejistých časech hledají bezpečné uložení a zhodnocení svých peněz. A uvědomují si, že nemovitosti představují rozumnou a spolehlivou dlouhodobou investici.“

YIT_Ranta_015.jpg

Zájem o nájemní bydlení roste

Co se týče nájemního bydlení, zde se otevřely pro zájemce nové možnosti. Kvůli výpadku zahraničních turistů byli pronajímatelé typu Airbnb především v centrech měst nuceni přejít z krátkodobé formy na tu dlouhodobou. Ceny se tak propadly o více než 10 %. Vhodnou alternativou se pronájem bytu stal pro ty, kteří nedosáhli na úvěr na bydlení či se s ohledem na nejistou dobu zdráhají nákupu do osobního vlastnictví a závazku hypotéky. Stoupající zájem o nájemní bydlení reflektují i developeři a chystají takové projekty. YIT například z celkových letošních plánovaných 400 až 650 bytů vyčlení zhruba 200 na pronájmy. Navíc vlastníkům nabízí komplexní služby, kdy se o vše postará – od sehnání nájemníka přes smlouvy a hlídání plateb až po správu a údržbu bytu.

YIT_Ranta_008.jpg

Hypoteční sazby klesaly, trend se ale otočí

V předchozích letech byli lidé schopni si díky dobrému ekonomickému vývoji našetřit nějaké peníze a nyní přemýšlí co s nimi. Nákupu bytů nejen na investici nahrávala i příznivá situace na poli hypoték. Rekordní rok byl zaznamenán z hlediska objemu poskytnutých hypotečních úvěrů – překročil hranici 250 miliard. Průměrná úroková sazba pak koncem loňského roku dokonce klesla pod 2 %, v prosinci konkrétně na 1,96 procentního bodu. Letos se však pokračující snižování sazeb čekat nedá, po stagnaci pravděpodobně přijde růst.

„Všem, kteří uvažují o koupi nemovitosti, ať na bydlení či investici, bych doporučovala příliš neotálet. Vzhledem k nedostatku bytů a dalším faktorům se nedá očekávat pokles cen a ani hypoteční úrokové sazby se nebudou dále snižovat. Naopak, u obojího se dá předpokládat mírný růst. Na pořízení nového bytu je tak vhodný čas právě teď,“ radí Dana Bartoňová.