• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 29.03.2020
  • 367 zobrazení

Několik tipů pro efektivní home office

S ohledem na současný vývoj situace většina z nás pracuje z domova. Zezačátku se může zdát home office jako idylka, ale měli bychom se připravit i na možné nástrahy. Domácí prostředí svádí k lenosti a odkládání. Rozptylují nás také zcela jiné věci, například domácí mazlíčci, chaty s přáteli, online zábava nebo nutkavý pocit uklízet či vařit. A pokud se musíme po celou dobu starat doma o děti, plníme teď funkci rodiče, učitele, kuchaře, uklízečky i kamaráda pro zábavu najednou. Být k tomu všemu výkonným pracovníkem vůbec není snadné. Klíčem k úspěchu je dodržovat co nejvíce klasický pracovní režim, dětem nastavit řád, v rámci možností jim dávat samostatné úkoly a o péči se podělit s partnerem.

Stanovte si pravidla

Nejčastějšími překážkami jsou lenost, roztěkanost a prokrastinace – odklání povinností na později. Práce doma vyžaduje určitou míru disciplíny a sebekontroly. Pokud jste se přistihli, že každou chvilku od ní odskakujete, třeba brouzdáním na internetu nebo drobnými domácími pracemi, zkuste dodržovat jiný režim. Především si nastavte pevnou pracovní dobu. Užitečným pomocníkem jsou takzvané „to do“ listy, tedy seznamy úkolů. Můžete si je připravit buď na celý týden či na jednotlivé dny. Fungují jako skvělý prostředek proti zahálce. Rozhodně vám pomůže, když si určíte pracovní místo, kde se můžete soustředit. S využitím moderních technologií snadno zařídíte plnohodnotnou domácí kancelář. Nenechte se zlákat zprávami kamarádů, kteří se doma zrovna nudí. Vysvětlete jim, že regulérně pracujete, a odepište, až budete mít práci hotovou. To stejné aplikujte i u dětí. Kromě nastavení pevné domácí výuky je pak v jejich volném čase můžete zaměstnat zapojením do chodu domácnosti: výpomocí s mytím nádobí, vysáváním nebo utřením prachu.

HO_effektivne_03.jpg

Ráno dělá den

I když dojíždíte do práce třeba hodinu a nyní byste si mohli trochu přispat, vstávejte v obvyklou hodinu. Tělo se tak lépe vrátí do zavedeného režimu a místo spaní můžete volnou chvilku ráno využít například ke cvičení. Tím prokrvíte mozek a aktivně se nastartujete do nového dne. Určitě nezapomínejte na všechny ranní hygienické návyky. Dámy si klidně mohou odpustit líčení, což jim přinese dalších pár minut navíc. Sice se nemusíte oblékat do šatů a lodiček nebo obleku s kravatou, ale neusedejte k počítači v pyžamu. Hezké oblečení vám pomůže se motivovat a dokreslit prostředí kanceláře. Obecně se nevzdávejte všech denních rituálů, které k vaší práci patří!

Nepřepínejte se

Důležité je dbát i na pravidelné přestávky. Dejte si snídani a oběd v klidu u jídelního stolu. Pokud cítíte, že vás již z monitoru bolí oči, na 5 minut se zkuste dívat třeba z okna, do zeleně. Kávu si vypijte na balkoně nebo na předzahrádce. Nezapomínejte často větrat. Čerstvý vzduch vás nabije novou energií. Jestliže dodržujete stanovený harmonogram i krátké pauzy, a přesto se necítíte produktivně, zkuste si práci přenést na jiné místo. Máte-li notebook, lehce ho přendáte na jiný stůl. Nedoporučuje se však sedět na gauči nebo dokonce v posteli – tam se k práci moc nemotivujete.

HO_effektivne_02.jpg