• CZ Articles
  • 20.09.2022
  • 361 zobrazení

Jaká je situace na trhu s byty?

Na realitním trhu nadále přetrvává poptávka po bydlení. Rostoucí inflace, vysoké úrokové sazby a zdražování energií ale rozhodování o koupi nemovitosti velmi znesnadňují. Aktuálně je doba složitá nejen pro lidi bydlící v nájmu, ale především pro zájemce s hypotékou, pro něž může být pořízení nového bytu problematické. V potaz je ale potřeba brát i dlouhodobé hledisko, kde jednoznačně převažují výhody investice do nemovitostí. Do karet nyní nahrává také nová strategie České národní banky, která se staví proti dalšímu zvyšování úrokových sazeb. Navíc lze využít nejrůznějších akcí developerů, jimiž se snaží svým klientům vyjít maximálně vstříc. A YIT není výjimkou.

02.jpg

Inflace roste a ceny bydlení s ní

Rekordní inflace, zapříčiněná mimo jiné vysokými cenami energií, zvyšujícími se náklady, ale i silnou poptávkou po otevření ekonomiky po lockdownech, se projevuje ve všech oblastech života. Výjimkou není ani realitní trh. To ilustruje například vývoj cen nemovitostí v pražském Hloubětíně, kde byt 3+kk o velikosti 75,7 m2 stál v lednu roku 2020 zhruba 7 500 000 Kč, v dubnu letošního roku se jeho cena vyšplhala až na 9 350 000 Kč. O něco menší byt 2+kk o velikosti 53,5 m2 se dal před dvěma a půl lety pořídit okolo 5 292 000 Kč, na jaře 2022 ale došlo k jeho zdražení až na 7 350 000 Kč.

Inflace se aktuálně pohybuje okolo 17 % a dle prognóz by se dokonce mohla přiblížit 20% hranici. Z údajů evropského statistického úřadu Eurostat vyplývá, že mezi zeměmi EU stoupá kromě České republiky rychleji už jen v Pobaltí. Průměrná hodnota v eurozóně přitom podle posledních červnových dat činí 9,6 %. Podle expertů, kteří se odkazují na trendy uplynulých měsíců, může být ale i hůře. Především lidé bydlící v nájmu by se měli připravit na možnost nárůstu měsíční platby až o tisíce korun. Ceny za pronájem bytu se už takhle zvyšují jednak kvůli rostoucím úrokovým sazbám, jež se promítají do hypoték majitelů nemovitostí, a jednak kvůli přetlaku poptávky způsobeném nedostatkem bytů a rovněž přílivem lidí prchajících před válkou na Ukrajině a cizinců vracejících se po dvouroční covidové pauze.

S ohledem na enormní inflaci se nevyplatí držet peníze na účtu, a přestože panuje velice složitá doba, tak investice do nemovitostí (a zejména pak v metropoli) patří pořád k nejjistějším způsobům, jak zachovat hodnotu peněz. Je možné očekávat, že ceny bytů v aktuálně rozestavěných projektech půjdou v případě některých doprodejů mírně dolů. S tím ale u nové výstavby, u níž roste cena práce a stavebních materiálů, ale i pozemků, počítat nelze.

03.jpg

Obměna v čele ČNB zmrazila úroky

Příjemný impuls k podpoře pořízení nemovitosti do osobního vlastnictví přišel od České národní banky. Po dlouhém období spojeném s postupným zvyšováním úrokových sazeb, k němuž došlo dokonce devětkrát v řadě, se nyní zájemci o úvěr na bydlení dočkali kýžené stagnace. ČNB má totiž nového guvernéra – 1. července se jím stal Aleš Michl. Ten na rozdíl od svého předchůdce Jiřího Rusnoka, a v podstatě i celé rady ČNB, zastává odlišný postoj k boji proti inflaci. Hlavním cílem je ubránit kurz koruny a zabránit jeho nadměrným výkyvům. Další zvyšování úroků nechystá a současná opatření jsou podle něj dostatečně restriktivní. V srpnu tak hodnota průměrné úrokové sazby vrostla pouze o čtyři bazické body, a to na 6,28 procenta.

O dalším vývoji samozřejmě rozhodne jak další zasedání rady ČNB, tak přístup jednotlivých bank. „V průběhu léta jsme zaznamenali snížení úrokových sazeb. Nyní uvidíme, jak se situace bude dále vyvíjet. Zda se banky budou snažit v rámci konkurenčního boje hledat způsoby, jak klientům poskytnout co nejvýhodnější úvěr, nebo zda se projeví spíše stagnace úroků. My se v každém případě snažíme být našim zákazníkům co nejvíce nápomocni, aby se svého snu o bydlení nemuseli vzdávat,“ uvádí obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová.

04.jpg

Jak je možné ušetřit?

Nesmírně těžkou situaci zájemců o nové bydlení v Praze si YIT uvědomuje v plné míře a pomáhá jim se zvládnutím zmíněných překážek. Během podzimu lze využít speciálního bonusu při koupi bytunovostavbách Vesi Hostivař a Lappi Hloubětín – YIT vyrovná rozdíl mezi současnou úrovní úrokových sazeb (cca 6,5 %) a úrovní z loňského roku (cca 1,89 %). Dohromady se může jednat o částku až 800 000 Kč! Během následujících 36 měsíců od podpisu smlouvy o smlouvě budoucí kupní developer pokryje rozdíl v měsíčních splátkách. V podstatě klienti dostanou k pořízení nového domova od YIT unikátní finanční bonus, jako kdyby si koupili byt při úrokové sazbě 1,89 %. Po 3 letech mohou v rámci ukončení fixace nebo v rámci refinancování samozřejmě využít aktuálních sazeb. Dokud se úroky hypoték nezačnou opět snižovat, nemusí je řešit! 

Zároveň ve YIT stále platí hypoteční model 90+10 – stačí tedy pouze 10 % vlastních zdrojů, zbývajících 90 % dofinancuje půjčka na bydlení od banky. A to se týká i věkové kategorie nad 36 let. V rámci služby Hypo.YIT mají klienti YIT k dispozici profesionální servis zkušených finančních poradců – ti se snaží společně s nimi najít cestu, která jim koupi nemovitosti umožní a zefektivní vynaložené náklady.

05.jpg

Poohlédnout se lze rovněž po bytech v doprodeji, jejichž výhodou je brzké dokončení, a tím i stěhování, a také relativně nízké ceny. K takovým patří třeba developerský projekt Koti Libeň, kde aktuálně zbývá ke koupi minimum bytů – sehnat zde tak můžete například byt o velikosti 3+kk za předloňskou cenu 7 526 750 Kč. Obdobná situace platí i v projektu Parvi Cibulka, kde se nyní dají sehnat jednotky již od 110 420 Kč za metr čtvereční, což je v lokalitě Prahy 5 jedna z nejpříznivějších cen. Do obou se navíc můžete nastěhovat již příští rok!

Je pro vás složité se v současné dynamicky se měnící situaci na trhu orientovat? Nevíte, kde sehnat ten pravý byt pro vás? Ve YIT s vámi rádi zkonzultujeme veškeré možnosti a pomůžeme vám vybrat tu nejvhodnější – snu o vlastním bydlení se tak rozhodně vzdávat nemusíte!