• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 14.06.2023
  • 655 zobrazení

Jak se správně starat o klimatizaci a žaluzie.

Přichází léto a s ním i vyšší teploty, které mohou v bytech způsobit nepříjemné horko. V takových situacích jsou klimatizace a žaluzie neocenitelnými pomocníky, kteří umožňují udržet komfortní bydlení. Opomínat byste ale neměli jejich správnou údržbu. V tomto článku se zaměříme na to, jak pečovat o tato zařízení, abyste zajistili jejich dlouhodobou a bezproblémovou funkčnost.

Klimatizace i žaluzie mají mnoho výhod, kvůli nimž si je lidé pořizují do moderního bydlení. Klimatizace umožňuje udržovat příjemnou teplotu v interiéru, ať už venku panuje vedro, či zima. Dokáže regulovat vlhkost vzduchu a filtruje nečistoty, což přispívá k lepšímu ovzduší a zdravějšímu vnitřnímu prostředí. Proto ji ve YIT začleňujeme i do našich developerských projektů. Užívat si ji mohou budoucí obyvatelé nejvyšších podlaží ve všech třech etapách LAPPI Hloubětín, stejně tak jako ve VESI Hostivař a RIVI Bachova. Přípravu na klimatizace chystáme také v nových bytech v HAPPI Milánská. U posledních dvou projektů navíc nyní můžete využít časově omezené nabídky – při koupi bytu do konce června získáte slevu 2 % z ceny.

Žaluzie, a to jak vnitřní, tak venkovní zase dokáží regulovat množství slunečního světla, které proniká do místností – tím nejen chrání nábytek před vyblednutím, ale rovněž snižují záření, které může způsobovat nepohodlí. Navíc je lze napojit na systém chytré domácnosti a ovládat je například prostřednictvím aplikace v telefonu či notebooku na dálku. Inspiraci na bydlení nabízejí některé jednotky od YIT, jejichž součástí je příprava pro předokenní žaluzie, a to i na dálkové ovládání.

Pro zachování funkce a prodloužení životnosti klimatizace i žaluzií je klíčová pravidelná údržba. Přitom stačí dodržovat pár jednoduchých tipů.

markus-spiske-JIN0Z8LXDTs-unsplash.jpg

Žaluziím nesvědčí prach a špatná manipulace

Aby stínicí technika sloužila tak, jak má, je důležité ji pravidelně čistit od prachu a nečistot. Hodí se rovnou s tím umýt okna a parapety, na kterých se také tvoří prach a ten se pak víří i na žaluzie. Dále je dobré kontrolovat a případně okamžitě opravovat pohyblivé části žaluzií, jako jsou lana a klouby. Poctivá údržba zajistí, že žaluzie budou snadno ovladatelné a vyhne se jim zub času. Jak na ni?

  1. Provádějte pravidelné čištění: Prach z žaluzií snadno odstraníte pomocí jemného kartáčku, prachovky nebo suchého hadříku. Pokud jsou silně znečištěné, hadřík z mikrovlákna namočte ve vodě (přidat můžete trochu čisticího prostředku nebo mýdla) a pro lepší manipulaci při mytí lze žaluzie sundat. Po opláchnutí je ale důležité žaluzie důkladně usušit, abyste zabránili tvorbě plísní. To vám zaručí jak jejich čistý a lesklý vzhled, tak správnou funkčnost.
  2. Dávejte pozor na pohyblivé části: Pravidelně zkontrolujte lana, klouby a mechanismus ovládání žaluzií. Ujistěte se, že žádná z částí nepotřebuje urgentní opravu.
  3. Hlídejte napětí lan: Při revizi si povšimněte také napětí lanek. Pokud zjistíte, že jsou uvolněná nebo naopak příliš napnutá, upravte je tak, aby se žaluzie hladce ovládaly a zůstaly v požadované poloze.

02.jpg

Komplexní péče o klimatizaci krok za krokem

Klimatizace dokáže při parných dnech poskytnout kýžený chládek, ale jen pokud se o ni dobře staráte. V případě, že je zanesená, nejenže neplní svoji funkci, ale spotřebovává více energie a velmi rychle dochází k jejímu poškození. Co byste v rámci údržby určitě neměli vynechat?

  1. Dbejte na čištění a výměnu filtrů: Čisté filtry zajišťují správný průtok vzduchu a zachytávají prach, pyl i alergeny. Při zanesení se může proudění vzduchu omezit a výrazně se sníží efektivita přístroje. Proto by měly být vyčištěny alespoň jednou měsíčně. Nejprve prachové filtry vyjměte a opláchněte je vodou s čisticím prostředkem. Vnitřek přístroje mezitím důkladně vysajte a očistěte od zbytků prachu – především se zaměřte na ventilátor a výparník. Pro udržení jejich čistoty můžete použít speciální čistící spreje. Nakonec nezapomeňte také omýt plastovou předfiltraci. Co se týče výměny filtrů, záleží na dané jednotce, a proto dbejte na pokyny od výrobce.
  1. Kontrolujte i vnější jednotku: Nezapomínejte také na vnější jednotku klimatizace – při její pravidelné obhlídce odstraňte případné nečistoty, jako je prach, listí nebo větvičky. Je vhodné ji celou vyčistit minimálně dvakrát ročně, zejména pokud se klimatizace využívá také pro topení.
  2. Dezinfikujte: V uzavřeném prostoru mohou klimatizace šířit bakterie, viry a plísně. Častým použitím dezinfekčních přípravků tyto mikroorganismy snadno odstraníte. Aplikujte je do nasávacích otvorů a trysek vypnuté klimatizace. Po cca dvaceti minutách můžete klimatizaci opět spustit.
  3. Zkontrolujte izolaci: Jednou za čas se ujistěte, že izolace trubek a kabelů kolem klimatizace je v dobrém stavu. Pokud objevíte nějaké poškození, opravte ho co nejdříve, aby se minimalizovala ztráta chladného vzduchu.
  4. Ověřte funkčnost termostatu: Dávejte pozor i na to, zda termostat správně registruje teplotu v místnosti a zda reguluje chod klimatizace podle vašich předvoleb. Pokud zjistíte nějakou nesrovnalost, zvažte opravu nebo výměnu termostatu.

Pokud si přeci jen nejste jisti a nechcete nesprávným zacházením buď žaluzie, nebo klimatizaci poškodit, svěřte jejich údržbu do rukou odborníků. Žaluzie si můžete nechat vyčistit od 20 Kč za metr čtvereční (počítejte se zdvojnásobení částky, jelikož údržba probíhá z obou stran), servis klimatizace se pak s ohledem na model pohybuje v řádu stovek až tisíců korun.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v nových bytech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.