• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 01.12.2021
  • 281 zobrazení

Jak na (pod)zimní chmury? Vše záleží na světle!

Býváte s příchodem studených měsíců unavení, podráždění, hladoví a méně soustředění? Bolí vás častěji hlava a oči? Příčinou může být špatné osvětlení! Denních paprsků se nám totiž s krátícími se dny dostává stále méně a my jsme tak nuceni je nahrazovat umělým světlem. To však může být při nesprávném výběru škodlivější, než si myslíte! Na co si tedy dát pozor?

Vliv na lidský organismus

Sluneční světlo má na člověka blahodárný vliv, a to jak po psychické, tak i fyzické stránce. Bez něj dochází ke změně metabolických pochodů, především je ovlivněna tvorba melatoninu, serotoninu a činnost hypotalamu. Jak se to projevuje?

ig 01.jpg

Melatonin, takzvaný spánkový hormon, může náš organismus v zimním období vylučovat i přes den, což způsobuje nadměrnou únavu a změnu našeho biorytmu, například spánek ihned po příchodu z práce. Naopak se omezuje produkce serotoninu, hormonu štěstí. Kvůli tomu mívají lidé problémy se soustředěním, připadají si bez nálady, a dokonce jsou náchylnější k depresím a úzkostem. To vše díky narušení funkce hypotalamu, který řídí celou řadu procesů v těle a je mimo jiné zodpovědný za hlad, cítíme větší apetit a můžeme i pod vlivem zpomalení metabolismu přibírat na váze.

Modrá není vždy dobrá

Správným výběrem svítidel jsme vás již provedli v tomto článku, a to včetně výběru barvy světla – v souvislosti se zdravým bydlením je potřeba ještě zdůraznit, že byste si měli dávat obzvlášť pozor na to modré. Nejen, že ohrožuje zrak, snižuje kvalitu spánku, ale také urychluje stárnutí pleti. Jeho škodlivost lze zmírnit třeba stínidlem. Zároveň se mu zkuste úplně vyhnout alespoň dvě hodiny před spaním. Místo toho navečer zapněte teplé žluté osvětlení a distancujte se od technologií, které modré světlo produkují, například televizí, počítačů a mobilů. Pokud se toto doporučení neslučuje s vaším životním stylem, investujte alespoň do monitorů s filtrem modrého záření či si pořiďte speciální brýle se stejnou funkcí. Aktivovat můžete také takzvaný noční režim, který automaticky reguluje intenzitu a barvu displeje. Inspiraci na bydlení, které neškodí zdraví, nabízí také kvalitní LED osvětlení. S ním můžete odstíny kdykoliv měnit dle potřeby, a navíc krásně podtrhne atmosféru ve vašem novém bytě v Praze.

ig 03.jpg

To umělé nestačí

Jakkoliv vhodně vybrané osvětlení nikdy nedokáže nahradit to denní, přirozené… proto si ho k sobě domů pusťte co nejvíc. Zapomeňte tedy na neprostupné záclony – o optimální regulaci světla se lépe postarají žaluzie. Například při koupi bytu v etapách našeho developerského projektu Lappi Hloubětín Kemi a Ranua se můžete těšit na přípravu pro předokenní žaluzie na dálkové ovládání již ve standardu! Do tmavých chodeb či místností bez oken pak volte prosklené dveře. Opticky pomohou prozářit interiér světlé barvy na stěnách, především bílá, nízký nábytek či vhodně rozmístěná zrcadla. V duchu moderního bydlení jsou zařízeny také všechny vzorové byty od YIT, podle nichž se můžete při zařizování řídit!