• CZ Blog
  • Můj domov
  • 22.07.2023
  • 230 zobrazení

Co s kytkami, když jedete na dovolenou?

Léto je tu a s ním i doba plná slunečního svitu, teplého počasí a dlouhých dovolených. Plány na cestování se stávají středem pozornosti mnoha lidí, kteří se těší na zasloužený odpočinek. Nicméně pokud jste milovníkem flóry a máte doma rozmanitou sbírku rostlin, může představa odloučení od nich vyvolávat starosti a nejrůznější otázky. Nezoufejte, s našimi triky se můžete vydat na dovolenou s klidem v duši, že je o vaše kytky dobře postaráno.

Pokojové rostliny již neodmyslitelně patří k modernímu stylu bydlení. Přispívají totiž mimo jiné ke zdravému vnitřnímu prostředí v bytě. Navíc vylepšují estetiku každého interiéru – nádherně se vyjímají například v zasklených lodžiích nových bytů loftového typu v projektu PARVI Cibulka, kam si je již umisťují jejich noví majitelé. Pokud k nim chcete patřit i vy, k dispozici je stále zhruba třicítka jednotek, jež jsou ihned k nastěhování – u některých z nich se navíc můžete těšit na výraznou slevu. Momentálně také nabízíme bezplatnou pomoc s přestěhováním.

Co ale udělat s vašimi milovanými květinami, když se chystáte na dovolenou? Můžete se cítit nejistí a obávat se, že je nedostatečně zabezpečíte, nebo že vás při návratu přivítá nepříjemné překvapení ve formě zvadlých či nezdravě vypadajících rostlin.

V tomto článku se budeme věnovat právě této problematice a poskytneme vám užitečné tipy, jak se postarat o své kytky během dovolené. Bez ohledu na to, zda jste majitel zahrady plné květin nebo sběratel pokojových rostlin, najdete zde užitečné rady, které vám pomohou udržet vaše rostliny v tom nejlepším stavu, i když nebudete fyzicky přítomni.

02.jpg

Požádejte o pomoc přátele nebo sousedy

Nejlepší volbou je poprosit někoho blízkého, aby se o vaše kytky během vaší nepřítomnosti staral. Zkuste se poptat mezi příbuznými, přáteli nebo sousedy, jestli by vám pravidelně kytky nezalévali a nestarali se o ně. Před odjezdem jim nezapomeňte poskytnout instrukce nejen ohledně množství zálivky, ale také o osvětlení či případném hnojení.

Využijte samozavlažovací systémy

Pokud nemáte nikoho, kdo by se mohl postarat o vaši zeleň, zvažte investici do samozavlažovacího systému. Existují různé typy těchto květináčů nebo zavlažovacích zařízení, které udržují optimální vlhkost půdy. Rostlinám umožňují nasávat vodu postupně a pomáhají udržet stabilní prostředí i při delší nepřítomnosti.

Pokud se vám ale nechce utrácet za tyto samozavlažovače, můžete si vyrobit vlastní. Budete k tomu potřebovat jen obyčejnou PET lahev. Podle velikosti rostliny a květináče vyberte půllitrovou nebo litrovou lahev, do jejího víčka provrtejte několik děr a naplňte ji vodou. Víčko pak zašroubujte a lahev opatrně zasaďte hrdlem do květináče. Lahev tak bude fungovat jako zásobník vody. Flašku zajistěte, například ji opřete o okno nebo o stěnu, abyste předešli neštěstí v podobě převrženého květináče. Využitím tzv. upcyklace kromě úspory peněz uděláte také něco prospěšného pro přírodu.

03.jpg

Přesuňte kytky do stínu

Skvělým tipem je rovněž přemístění kytek do stínu, což může pomoci snížit jejich potřebu vody. V úvahu připadá také zapojení stínicí techniky. Přímé sluneční světlo totiž rychle vysušuje půdu, takže přemístění kytek do chladnějšího prostoru s menším přístupem ke slunečnímu světlu sníží jejich potřebu zalévání. Opomíjet byste ale neměli pravidelnou údržbu a péči o žaluzie. Inspiraci na bydleníchytrými technologiemi představují naše developerské projekty – součástí etap Kemi a Ranua projektu LAPPI Hloubětín či areálu VESI Hostivař je příprava pro předokenní žaluzie na dálkové ovládání.

Zkraťte květinové stonky

Před odjezdem nezapomeňte zkrátit květinové stonky svých rostlin. Tím snížíte jejich vodní potřebu, a zároveň jim pomůžete udržet více energie po dobu vaší absence. Stejně tak odstraňte již odkvetlé květy a suché listy, abyste omezili ztrátu vody skrze transpiraci. Toto může pomoci i oblíbeným domácím bylinkám.

Vsaďte na mulčování půdy

V rámci příprav na cesty dále pokryjte půdu kolem kytek vrstvou mulče. Mulčování pomáhá udržovat vlhkost v půdě tím, že omezí odpařování vody. Může se jednat například o slámu, suché listí nebo kompost – klidně i ten domácí. Zajistěte, aby mulč pokrýval půdu kolem kořenů kytek, ale ne přímo stonky rostlin.

04.jpg

Před zaléváním vyzkoušejte indikátor vlhkosti

Pořídit si můžete i indikátor vlhkosti půdy. Tento jednoduchý nástroj vám pomůže sledovat vlhkost půdy v květináčích a tím odhadnout správné množství vody, které máte rostlinkám zanechat. Pokud je půda příliš suchá, bude vám indikátor signalizovat, že je čas zalít rostliny. To může posloužit i případné povolané výpomoci ze strany vašich nejbližších, neboť systém pomáhá zabránit přelití nebo naopak nedostatečnému zalévání.

Tip na konec: Pokud přeci jen po svém návratu naleznete kytičky nespokojené, pomůže jim vodní lázeň. Pokojovky stačí až po okraj květináče vložit do dostatečně velkého kyblíku s vlažnou a odstátou vodou – sami uvidíte, že po zhruba půl hodině se rostlina rychle hydratuje a ožije.

Věříme, že si nyní vytouženou dovolenou užijete naplno a bez zbytečných vrásek. A pokud na ní budete přemítat o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, neváhejte se poté obrátit na naše obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.