• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 21.04.2023
  • 196 zobrazení

Oslavte Den Země a probuďte svou zahradu

Slunečné dny jsou opět tady a po úklidu domova je tedy načase po dlouhé zimě oživit i zahradu. Po chladném období je potřeba ji připravit na novou sezónu, aby opět získala svěžest, kterou během zimních měsíců ztratila. A s blížícím se Dnem Země, svátkem naší planety, není pro její údržbu a péči lepší čas! Podívejte se na naše tipy, jak můžete znovu přivítat život ve vaší zahrádce.

02.jpg

Den Země je každoroční celosvětová událost, která se věnuje zvyšování povědomí o otázkách životního prostředí a podpoře udržitelných životních praktik, jež se v posledních letech stávají nezbytností nejen pro moderní bydlení. Letos připadá na sobotu 22. dubna a jedním ze způsobů, jak se můžete kromě vytřídění oblečení či výroby ekologických čistících prostředků zapojit, je skrze oživení vaší zahrádky. Tím si totiž vytvoříte nejen příjemné okolí, ale přispějete tak i ke správné péči o přírodu. Ať už máte velkou zahradu u své novostavby nebo nový byt v Praze s předzahrádkou, balkonem či terasou se zelení, jaro je obdobím, kdy byste měli vaší zahrádce věnovat obzvlášť důležitou péči.

03.jpg

Očistný jarní rituál

Prvním a zároveň nejzásadnějším krokem k probuzení zahrady je její úklid. Vezměte tedy do ruky hrábě a shrabejte všechno spadané listí, větvě, plody nebo jakýkoliv jiný nepořádek, který se mohl nahromadit na trávníku a ve vašich záhonech. Stejně tak se postarejte i o plevel, jenž přes zimu vyrostl.

Jakmile jste trávník od všeho uklidili, je na řadě první posekání. Jarní výška seče by neměla být vysoká, ale ani příliš nízká, abyste předešli náchylnosti trávníku k jeho rychlému vysoušení. Nastavte tedy sekačku na zhruba 4 až 5 cm. Tato výše sekání by vám měla zajistit, aby byla tráva krásně hustá a taky zelená.

04.jpg

Nezapomeňte na stromy a trávník

Další klíčovou jarní činnost na zahradě představuje prořezání stromů a keřů. Pro ně bývá zima velmi náročná, a tak se na nich může podepsat vliv mrazu, ledu a sněhu. U stromů zastřihněte všechny poškozené, odumřelé a suché větve. Odstraňte i ty, které směřují do koruny nebo blokují místa, kudy se chodí. U okrasných keřů zkraťte všechny loňské výhonky a odstraňte suché listy. Prořezáním zajistíte zdravý růst a dostatek světla a místa pro květy i plody.

Poté nastává čas na připravení zahrádky pro nové rostliny a na probuzení trávníku. Po dlouhé zimě postrádá půda dostatek kyslíku. Abyste ji tedy dobře přichystali na výsadbu a podpořili bezproblémový růst rostlinek, provzdušněte ji pomocí vertikutátoru. Jelikož se tento stroj podobný sekačce na trávu neřadí k běžné výbavě domácností, řešení nabízí jeho pronájem. Tzv. provzdušňovač trávníků totiž není těžké v půjčovnách nářadí a techniky sehnat. V rámci budování dobrých vztahů ve vaší komunitě doporučujeme se na tom domluvit společně se sousedy – uvidíte, že použití vertikutátoru uvítají a částku v řádech sto korun si navíc můžete rozdělit mezi sebe. Jestliže máte zahrádku menší, dobře vám poslouží i obyčejné hrábě. Přes zimu ztrácí potřebné živiny také trávník. Pro zlepšení jeho kvality můžete tedy přidat i trochu vlastního kompostu nebo organického hnojiva.

05.jpg

Jak vybrat ty správné květiny?

Jakmile je všechno připraveno, můžete se pustit do sázení nových rostlin. Každá zahrada je specifická, vyberte si proto takové sazenice, které se hodí pro tu vaši. Na jižnější slunné zahrádky vybírejte rostliny, které dobře snáší prudký sluneční svit. Jestliže máte záhon naopak na severním svahu, vyberte otrlejší rostliny, jimž vyhovuje vlhkost a stinné podmínky. Do venkovní zahrádky můžete vysadit i bylinky, které nejsou náročné na péči. Na jižní stranu umístěte třeba bazalku, rozmarýn nebo oregano. Některé druhy, jako například libeček nebo pažitka, skvěle zvládnou i nevlídné podmínky stinných záhonů. Pokud si nejste jisti, jaké odrůdy zvolit, můžete se poradit s odborníky v zahradnictví.

Aby vám vaše zahrádka vydržela dlouho krásná, je zapotřebí její stálá údržba. Proto pravidelně zalévejte, odstraňujte plevel a starejte se o vaši půdu, trávník i samotný záhon – a to nejen na Den Země.

06.jpg