• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 18.03.2023
  • 470 zobrazení

Síla jarního úklidu podle Feng Shui

Teplé měsíce se pomalu blíží a s nimi i čas na velký jarní úklid. Ten je pro mnohé z nás již zaběhlou rutinou, jak se připravit na novou sezónu a oživit svůj domov po dlouhé zimě. Pokud chcete ale letos udělat něco navíc, než jen vyhodit staré věci a vymést prach, můžete se inspirovat principy Feng Shui. Aplikací této praxe můžete z vašeho domova vytvořit harmonické prostředí a vnést do něj pozitivní energii.

YIT_Vesi_vzorovy_byt_001.jpg

Feng Shui je starověké čínské učení, která se zabývá harmonií mezi lidmi a jejich prostředím. Podle této filosofie můžete vylepšit váš domov pomocí správného rozmístění nábytku, dekorací a jiných prvků tak, aby do něj proudila pozitivní energie. Klíčovým aspektem je ale úklid, jehož kombinací s praktikami Feng Shui můžete vytvořit harmonické moderní bydlení, které podporuje pohodu, štěstí a klid.

IMG_3217.jpg

Úklid s účelem

První a hlavní zásadou je zbavení se nepořádku. Starobylá čínská metoda jde ale o krok dál. Jejím cílem není pouze zbavení se nečistot a špíny, ale všeho, co vás zatěžuje. Při jarním úklidu je dobré projít všechny skříně, komody a zásuvky a vyhodit veškeré nepotřebné věci. Toto pravidlo se netýká pouze starých a opotřebovaných předmětů, ale darovat nebo prodat můžete i ty, které už nepotřebujete nebo nevyužíváte. Podle Feng Shui totiž příchod štěstí a bohatství do vašeho života blokuje právě nepořádek, špína a prach.

YIT_Pravi_Cibulka_004.jpg

Praktické tipy v souladu s Feng Shui

Úklid by měl probíhat ve dvou fázích. Jakmile se zbavíte všech nepotřebných věcí, je čas na reorganizaci. Zvažte použití úložných řešení v souladu s principy Feng Sui, jako jsou uzavíratelné skříně a komody. Pak promyslete rozmístění nábytku. Podle starobylé čínské praxe může mít způsob, jakým si zorganizujete svůj obytný prostor velký vliv na tok energie. Ujistěte se, že je váš nábytek uspořádán tak, aby umožňoval snadný pohyb a pohodlnou komunikaci, a také aby se do místnosti dostával dostatek přirozeného světla.

IMG_3330.jpg

Feng Shui vnímá za důležitý aspekt harmonického domova i užití barev a přírodních prvků. Zejména barvy mají významný vliv na naše emoce a naši náladu. Začleňte do interiéru takové odstíny, které podporují energii, kterou chcete probudit. Například bílá je často spojována s čistotou a nevinností, modrá s klidem a mírem a červená s vášní.

Dalším způsobem, jak podpořit tvorbu pozitivní atmosféry, je skrze přírodu. Rostliny pomáhají čistit vzduch a harmonizovat prostředí. Obecná poučka zní, že byste měli hledat druhy s měkkými zaoblenými listy. Nemáte-li doma žádné, zvažte pořízení třeba fíkusu, tlustice nebo tchynina jazyku. Vsadit můžete i na bylinky nebo netradiční řasokoule.

Principy Feng Shui kombinují tradiční techniky s inspirací na bydlení a přispívají k vytvoření funkčního a harmonického obytného prostoru. Toto staročínské učení ale není univerzálním přístupem, a proto se při úklidu nebo zařizování nového bytu v Praze hlavně řiďte vlastním instinktem a vkusem.

YIT_Vesi_vzorovy_byt_018.jpg

A pokud chcete vzít jarní očistu od píky a zvažujete koupi bytu, poohlédněte se v developerských projektech od YIT. Vybírat můžete třeba ze třetiny jednotek loftového typu v projektu Parvi Cibulka, které jsou okamžitě k nastěhování.