• CZ Blog
  • Můj domov
  • 13.05.2024
  • 126 zobrazení

Jak na pet-friendly bydlení?

Máte domácího mazlíčka a chcete, aby se cítil jako opravdový člen rodiny? Nebo teprve zvažujete pořízení psa, papouška nebo třeba králíka a nevíte, jak pro něj dopředu nachystat ideální prostředí? Přizpůsobení moderního bydlení tak, aby vyhovovalo potřebám vašeho zvířecího přítele, může udělat ze společného domova ještě příjemnější místo pro vás oba. Zde je několik tipů a doporučení, jak udělat soužití se zvířetem pohodlnější, praktičtější, a především bezpečnější.

Domácího mazlíčka v České republice chová až 60 % obyvatel. Přes 3 miliony z nich má doma pejska, čtvrtina pak kočku. Až desetina populace v současné době pořízení zvířete zvažuje. Pokud k nim patříte i vy, nejprve se nad tímto závazkem pečlivě zamyslete. Jedná se totiž o živého tvora, který potřebuje nejen spoustu lásky a péče, ale připravit byste se měli také na náklady za krmivo, vybavení, ale i výlohy za veterináře či poplatky obci (v případě psů). Dále si také uvědomte, kam si zvířátko pořizujete. Ani nový byt v Praze nevyhradí některé benefity spojené s vlastnictvím domu se zahradou. Především větší plemena psů, ale i některé kočky mohou pobytem v zavřeném interiéru trpět. K volbě svého zvířecího parťáka proto přistupujte uvědoměle, s ohledem na vaše možnosti a zajistěte mu u vás doma ty nejlepší podmínky.

giorgio-trovato-zU021x3S7_s-unsplash.jpg

Bezpečnost na prvním místě

Ochrana mazlíčka by měla být prioritou pro každého majitele. Klíčové tak je ve vašem bytě odstranění jakéhokoliv potenciálního nebezpečí. To zahrnuje udržování věcí, jako jsou elektrické kabely, ostré předměty a nebezpečné látky, mimo dosah zvířete. Dávejte pozor také na otevřená okna – ideálně je preventivně zabezpečte tak, aby se k nim zvíře nemohlo vůbec vyšplhat. Pokud ale chcete dopřát například vašemu kočičímu příteli příjemný pohled do venkovního světa, nainstalujte na okna ochranné sítě. Podobným starostem se vyhnete koupí bytu se zaskleným balkonem či terasou. Přesně takové jednotky nabízí například etapa TORNIO, která je dominantou areálu LAPPI Hloubětín v oblíbené lokalitě Prahy 9.

Jestli máte v bytě rostliny, ujistěte se, že jsou pro vaše mazlíčky neškodné. Některé totiž mohou být pro zvířata toxické (a to včetně bylinek nebo zeleniny na balkonech a terasách), proto je důležité si o nich nejprve pečlivě vyhledat informace. Pro kočky jsou například jedovaté tulipány, monstery, orchideje, rajčata nebo pelargonie, pro psy zase aloe vera, fíkus, tlustice či dracéna.

Dodatečný klid vám může přinést instalace bezpečnostní kamery, jejímž prostřednictvím lze mazlíčka kontrolovat, když nejste doma. Moderní kamery nabízejí sledování jednotlivých místností prostřednictvím mobilního telefonu v rámci chytré domácnosti, což poskytuje majitelům lepší přehled a možnost rychlého reagování v případě potřeby.

roberto-nickson-PlVXUUeqeus-unsplash.jpg

A jak zajistit maximální komfort pro domácího mazlíčka?

Vytvořením útulných zón poskytnete zvířatům prostor, kam se mohou ukrýt, pokud potřebují soukromí, nebo se cítí nervózní – stejně jako lidé i domácí mazlíčci totiž potřebují svůj relaxační koutek. Začněte tím, že pro psa či kočku vyberete v interiéru vhodné místo (ostatní zvířátka najdou útočiště v rámci své klece či terária). Ideálně by mělo být lehce stranou od hlavního dění, ale stále v přímém kontaktu s vámi. Přítomnost páníčků totiž působí uklidňujícím dojmem. Současně by zde neměl být průvan, vlhkost nebo příliš horko. Na vyhrazené prostranství pak už jen umístíte měkký pelíšek. Vyberte takový, který je dostatečně prostorný a pohodlný.

Vhodně zvolený nábytek může rovněž posloužit jako nápaditá skrýš. Pro psy může být vhodné místo pod postelí či stolkem, kočky zase ocení poličky, které jim poskytnou vyvýšené místo k odpočinku a pozorování svého okolí. S inspirací na bydlení, které ocení i váš domácí mazlíček, vám může pomoci interiérový designér.

Dále je důležité pro fyzickou aktivitu a stimulaci pudů zvířete zajistit vhodné hračky. U psů to mohou být ty žvýkací nebo aportovací míčky, zatímco kočkám se líbí různé druhy hraček, které napodobují pohybující se kořist. Hračky pomáhají udržovat zvíře zaneprázdněné a zabraňují nudě. Pro kočky je také důležité koupit škrabadlo, které jim umožní přirozené broušení drápků.

Kromě psů a koček existuje mnoho dalších druhů domácích zvířat, jako jsou králíci, morčata, křečci, ptáci nebo rybičky. Každý druh má své vlastní potřeby a preferuje specifické prostředí. Například králíci a morčata potřebují vhodnou klec s přístřešky, křečci zase vyžadují kvalitní podestýlku a prolézačky. U ptáků myslete na dostatek prostoru pro létání a různé hračky pro zábavu. Rybičky se neobejdou bez dostatečně velkého akvária s dobrou filtrací vody a vhodnými rostlinami či úkryty. Pro správnou péči o exotičtější mazlíčky (např. zástupce z řad plazů, hmyzu nebo pavouků) se informujte přímo ve zverimexu či u specializovaných chovatelů.

howard-bouchevereau-50DTJWVYQYQ-unsplash.jpg

Pokud s vámi domácnost obývá zvířátko, je dále důležité vybírat vhodné materiály, které jsou odolné a snadno udržovatelné. Co se týče podlah, ideální jsou ty z laminátu či vinylu, jelikož bývají odolné vůči vodě a nenáchylné k poškrábání. Keramické dlaždice představují rovněž skvělou volbu, a to zejména v oblastech s vysokou frekvencí vlhkosti, jako je koupelna nebo kuchyně. Pokud preferujete koberce, vybírejte varianty s hustým vláknem – více toho vydrží.

Dále nezapomínejte na pravidelný úklid, kterým zajistíte hygienické prostředí pro všechny obyvatele domácnosti. Vsadit můžete na ekologické čisticí prostředky, jejichž přípravu zvládnete i sami. Nepodceňujte také význam čistého vzduchu, vyvážené stravy a dostatečného pohybu. Pravidelné venčení pejsků i udržování zdravého vnitřního prostředí pomáhá podpořit fyzické i duševní zdraví zvířat.

Pokud máte nějaké obavy ohledně bezpečnosti nebo pohodlí vašeho mazlíčka, nebojte se vše konzultovat se svým veterinářem. Ten vám poskytne užitečné rady ohledně ideálního prostředí pro domácí zvířata a případně vám doporučí další úpravy, které by bylo vhodné provést.

Pamatujte, že investice do potřeb všech členů domácnosti se vyplatí ve formě spokojenosti a harmonie. Vysněné bydlení, kde se bude dařit vám i vašim domácím mazlíčkům, objevíte v projektech YIT. Blízkost přírody, kde můžete trávit kvalitní čas s pejskem, nabízí projekty VESI Hostivař, LAPPI HloubětínTOIVO Roztyly, který bude brzy v prodeji. V těchto projektech zároveň najdete místa pro jeho očištění, což určitě po společné procházce oceníte.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodní zástupce, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.