• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 11.03.2024
  • 455 zobrazení

Jaké jsou trendy v zařízení bytu v roce 2024?

Rok 2024 přináší do světa bydlení nové a inspirativní trendy, které formují způsob, jakým vnímáme a utváříme naše domovy. Nejenže odrážejí změnu priorit moderního života, ale také reflektují rostoucí povědomí o ekologické udržitelnosti a potřebě efektivního využívání prostoru i zdrojů. Ať už se rozhodnete pro jakýkoli z těchto trendů, vždy je důležité pamatovat na to, co je pro vás a vaši domácnost nejlepší a co vám přináší radost a pohodu.

Nebojte se barev a vyjádření osobitosti

Barvou tohoto roku se stala broskvová Peach Fuzz od společnosti Pantone, se kterou zkrátka nelze udělat chybu. Můžete ji zvolit jako dominantu relaxačního koutku či pokoje pro teenagera, ale skvělé umí hrát i druhé housle v kombinaci s neutrálními barvami.

Dalším letošním trendem je použití jednoho či více výrazných prvků, které ovládnou celý prostor. Nápaditý nábytek, zářivé barvy nebo stylové vintage prvky z 60. let 20. století dodají interiéru zajímavý nádech a osobitý šarm. Důraz se v tomto směru klade na optimismus, příjemné pocity a pořádnou dávku dopaminu – odtud také pochází označení jednoho z nejmodernějších hitů, a sice tzv. efektu dopaminového dekoru. Co se týče konkrétních odstínů či vzorů, výběr záleží čistě na osobních preferencích. Neexistuje žádný univerzální návod, neboť hlavním cílem je, aby interiér přinášel co největší radost právě vám.

tu-tu-QZGQO3NvsLo-unsplash.jpg

Univerzálnost, nadčasovost a minimalismus

Méně je více – touto mantrou se řídí stále více domácností. V zařizování interiérů tak předním příčkám tradičně kraluje populární minimalismus, který není pouze estetickou volbou, ale spíše životním stylem. Z hlediska designu jej charakterizují čisté linie, jemné odstíny a jednoduché dekorace. Nejenže přináší do domova klid a harmonii, ale také usnadňuje udržování pořádku. Pokud hledáte vyvážený poměr mezi estetikou a funkčností, inspiraci na bydlení nabízí severský styl.

S minimalismem souvisí i pojem „kapsulový přístup“, jenž se původně pojil především se šatníkem, ale nyní se postupně rozšiřuje i do oblasti interiérového designu. Podstatou tohoto konceptu je čistý a přehledný prostor, s omezeným množstvím předmětů, které jsou skutečně používané a vzájemně dobře kombinovatelné. V moderním bydlení to znamená, že dáváme přednost kvalitnímu nábytku a dalším kouskům zařízení, jež vydrží dlouhou dobu a ideálně splňují více funkcí. Například postel s neviditelným úložným prostorem poskytuje praktické řešení bez zbytečného zabírání místa. Prvním krokem na cestě k odlehčenému bydlení je poctivý úklid a reorganizace domácnosti (ideálně podle pravidel Feng Shui).

YIT_Vesi_vzorovy_byt_008.jpg

V souladu s přírodou

V současném světě, kde si mnohem více uvědomujeme dopady našeho životního stylu na přírodu, se zdravé a udržitelné bydlení stává zásadním. Nejedná se pouze o sezónní trend, ale o důležitou reakci na aktuální environmentální výzvy. YIT tak při navrhování nových bytů v Praze implementuje nejen prvky udržitelnosti, ale také energetické soběstačnosti. Nedílnou součástí developerských projektů se stávají systémy likvidace dešťových vod nebo také fotovoltaické panely, které se nachází například v projektu Sija KamýkPraze 12 či v komplexu Vesi Hostivař. Snížení emisí CO2 pak přináší pokroková technologie prefabrikace. S četnými prefabrikovanými konstrukčními prvky, ale také s využitím tzv. zeleného betonu z recyklovaného kameniva realizuje YIT projekt Happi MilánskáPraze 15.

Co se týče interiéru, v roce 2024 se na výsluní dostane biofilní design, který sází na sílu přírody. Dbá na začlenění zeleně, tlumených odstínů v barvách země (olivově zelená, hořčicová apod.) a dostatku denního světla, čehož lze dosáhnout třeba pomocí světlíků a světlovodů. Samozřejmostí jsou ekologicky šetrné materiály, které neuvolňují nebezpečné těkavé organické látky. Prim budou hrát ty přírodní a obnovitelné, k nimž patří dřevo či bambus.

Udržitelnost zároveň v rámci komplexní filozofie proniká i do vaření či osobní hygieny. Dalším důležitým aspektem je také domácí kompostování, které umožňuje efektivní zpracování organického odpadu a vytváření vlastní živné půdy pro rostliny. V rámci vybavení domácnosti lze vsadit také na fenomén upcyklace, který dává starým a nevyužívaným výrobkům nový život.

dan-lefebvre-RFAHj4tI37Y-unsplash.jpg

Chytré technologie ano, ale…

Při koupi bytu v duchu 21. století hrají důležitou roli chytré technologie, které nejen zajišťují pohodlí a komfort, ale také přispívají k udržitelnějšímu způsobu života a zodpovědnějšímu využívání zdrojů. Pokrokové smart home systémy dokáží integrovat veškeré spotřebiče, vytápění i LED osvětlení do jednoho centrálního ovládání prostřednictvím mobilu, tabletu či počítače, což umožňuje třeba regulovat teplotu nebo automatizovat různé úkoly. Díky těmto technologickým inovacím lze efektivně využívat energie a snižovat náklady na provoz domácnosti, což znamená nejen finanční úspory, ale i menší zátěž pro životní prostředí.

Přes všechny klady inteligentní domácnosti se v roce 2024 dostavuje náznak technologického detoxu v rámci praktikování pomalého životního stylu. Princip „slow living“ vychází z anglické zkratky „sustainable“ (udržitelný), „local“ (místní), „organic“ (organický) a „whole“ (celistvý) a reaguje na dnešní uspěchanou dobu. Místo neustálého stresu, kontrolování sociálních sítí a dohánění všech domnělých povinností nabádá k soustředění se na podstatné věci a vědomému a smysluplnému trávení času. Technologie, a to i ty v domácnosti, by tak měly sloužit čistě k našemu prospěchu, ale neměli bychom se jimi nechat ovládat a na základě jejich pravidelného užívání zpohodlnět.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.